Deminerski rad u centru Sarajeva: Lijepo je čuvati građane od mina

F. Z.
Deminerski rad u centru Sarajeva: Lijepo je čuvati građane od mina
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Prezentacija deminera u centru Sarajeva

Povodom četvrtog aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina, Federalna uprava civline zaštite, koja se između ostalog bavi i humanitarnim deminiranje na području Federacije Bosne i Hercegovine pridružila se kampanji "Zajedno protiv mina".

Deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite danas je na platou ispred SCC-a na postavljenoj simuliranoj minski rizičnoj površini i deminerskom radilištu demonstrirao način rada u humanitarnom deminiranju. Alden Ćesko, jedan od deminera istaknuo je kako FUCZ vrijedno radi da što prije očisti Bosnu i Hercegovinu od mina.

"Nikada ne znate gdje možete pronaći neeksplodirana ubojita sredstva. Bosna i Hercegovina još uvijek nije očišćena od mina, ali mi vrijedno radimo svaki dan da očistimo zemlju od mina i učinimo građane sigurnim. Ja trenutno radim s psima za traženje mina i mogu reći da svaki prostor koji očistimo, za njega mogu garantovati da je siguran i bezbjedan. Mislim da se nikada nije desilo da je ostala mina na području koje je očišćeno", kaže Ćesko.

Alden Ćesko ističe kako mu je posebno zadovoljstvo ukloniti neeksplodirana ubojita sredstva koja bi mogla povrijediti nekoga.

"Prije godinu dana bio sam s psom Askom, koja je nažalost uginula. Sa njom sam imao par situacija koje pamtim. Sjećam se jednog slučaja u Olovu gdje smo čistili prostor kako bi došli do jednog unesrećenog djeteta. To mi je ostalo u sjećanju. Probijali smo i par puta do požarišta. Bude vam jednostavno drago kada otklonite ubojita sredstva koja mogu ugroziti nekoga", kaže Ćesko.

Jedan radni dan deminera prolazi u treniranju, čišćenju minskih polja, a važan dio tima su psi. Alden Ćesko dugo je radio s psom Askom, a sada ima novog psa o kojem se brine svakodnevno.

"Svakoga jutra kada dođemo na posao izvedemo pse iz štenare. Nahranimo ih, očistimo ih, a potom idemo na poligon za treniranje. Moramo trenirati s njima svakoga dana u improviziranim minskim poljima. Nakon treninga idemo na istrčavanje s psom, šetnju, češljanje... Idemo naravno i u prava minska polja. Svaki dan nam je zanimljiv i lijepo je kada znate da ste očistili neku površinu od mina", kaže Ćesko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije