Veliki vezir i manji entitet: U Višegradu podignut spomenik Mehmed-paši Sokoloviću

Radiosarajevo.ba
Veliki vezir i manji entitet: U Višegradu podignut spomenik Mehmed-paši Sokoloviću
/ Foto: visegrad24.info
U organizaciji Općine Višegrad, u ovom gradu postavljen je spomenik Mehmed-paši Sokoloviću.

Spomenik je postavljen u ulici Druge podrinjske brigade u Višegradu, na šetalištu starog mosta u Andrićgrad. Zvanično će biti otkriven 28. juna, u okviru manifestacija povodom Vidovdana. Na ceremoniji otkrivanja govorit će Slobodan Pavlović, koji je finansirao spomenik, te akademik Matija Bećković.

Mehmed-paša Sokolović (1506-1579) bio je osmanlijski državnik, rođen u selu Sokolovići kod Rudog. Kao dječak odveden je od roditelja i podvrgnut oštroj disciplini u Enderun mektebu gdje  se školovao za janjičara.

U osmanlijskom carskom sistemu bio na raznim položajima kao zapovjednik carske garde, kapudan paša, beglerbeg Rumelije, treći vezir, drugi vezir, a kao veliki vezir služio je za vrijeme tri sultana: Sulejmana Veličanstvenog, Selima II i Murata III.

Ubijen je 1579. godine čime se završava njegova 15-godišnja vladavina neformalnog vladara Osmanlijskog carstva.

Mehmed-paša je podizao brojne zadužbine i vakufe širom Carstva. Po njegovom naređenju 1571. godine je izgrađen most preko Drine u Višegradu. Podigao je još bar tri mosta u Bosni i Hercegovini i jedan u Crnoj Gori: Arslanagića most u Trebinju, most na ušću Žepe u Drinu, Kozju Ćupriju u Sarajevu i Vezirov most u Podgorici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije