Velika tuga jutros u OŠ Kovačići: Odaje se počast, otvorena Knjiga žalosti...

Radiosarajevo.ba
Velika tuga jutros u OŠ Kovačići: Odaje se počast, otvorena Knjiga žalosti...
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Tuga u OŠ Kovačići

Osnovna škola Kovačići jutros je jedno od najtužnijih mjesta u Bosni i Hercegovini.

Bez dječije graje u hodniku. Tišina, muk i poneki jecaj.

Na vratima četiri fotografije. Na njima lica Merime Balkić, Lejle Sadiković, Almine Ćorović i Mine Kadrić. Četiri su ovo radnice ove škole koje su u petak izgubile život u tragičnoj saobraćajnoj nesreći nadomak Sarajeva.

Ispod fotografija poruka: "Iako svjesni da život sa sobom nosi i neprijatna iznenađenja, ipak smo ostali zatečeni današnjom viješću. Nema riječi kojima se mogu iskazati žalost i tuga koju osjećamo zbog nesreće koja se dogodila i u kojoj su svoje živote izgubile kolegice Mina Kadrić, Almina Ćorović, Lejla Sadiković i Merima Balkić. U jedno smo sigurni - škola je ostala bez uzornih, čestitih zaposlenica, nesebičnih i velikog srca. S velikim bolom i tugom izražavamo najdublje saučešće njihovim porodicama"

U školi je danas otvorena i Knjiga žalosti, a pored nje, najmlađi učenici su jutros za četiri stradale zaposlenice, ostavili cvijeće i odali im dužnu počast.

Podsjetimo, Balkić, koja je bila pedagogica, zajedno je sa svoje tri kolegice iz Osnovne škole Kovačići poginula kod Darive, u blizini glavnog grada Bosne i Hercegovine, kada su u automobilu, iz još neutvrđenih okolnosti, sletjele s kolovoza i završile u provaliji dubokoj 200 metara. Potraga za njima trajala je pet sati, kada su tijela s automobilom pronađena u koritu rijeke Miljacke. 

Zbog tragičnog stradanja četiri uposlenice Osnovne škole Kovačići, Vlada Federacije BiH je sutrašnji dan, 16. april, utorak, proglasila Danom žalosti u Federaciji Bosne Hercegovine.

Lejla Sadiković, koja je poginula u 48. godini, bit će sahranjena u utorak, 16. aprila, na Gradskom mezarju Vlakovo u 14 sati. Istog dana, na istom mjestu, dakle na Mezarju u Vlakovu u 14 sati, obavit će se i dženaza-namaz za tragično nastradalu Alminu Ćorović, koja je poginula u 70. godini života, kao i Minu Kadrić (58).   

U Kantonu Sarajevo, u osnovnom obrazovanju danas i sutra će se odvijati redovna nastava, sem u OŠ Kovačići, odakle su sve četiri uposlenice. U OŠ Kovačići će se danas (ponedjeljak, 15. april) nastava odvijati skraćena na 30 minuta. Nastava u drugoj smjeni počinje u 14 sati. U utorak (16. april) u ovoj školskoj ustanovi neće biti realizovana nastava niti produženi boravak. 

Komemorativna sjednica ispred JU OŠ Kovačići i Općine Novo Sarajevo održat će se danas (ponedjeljak, 15. april) u 12 sati u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo. 

Komemorativna sjednica ispred Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo će se održati sutra (utorak, 16. april) u sali Skupštine Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije