Velika radost na KCUS-u: Novi linearni akcelerator pušten u funkciju

Radiosarajevo.ba
Velika radost na KCUS-u: Novi linearni akcelerator pušten u funkciju
Na Klinici za onkologiju KCUS-a danas je zvanično pušten u funkciju novi linearni akcelerator.

Riječ je o najsavremenijem aparatu koji se koristi za liječenje malignih oboljenja. Stari aparat nabavljen je 2005. godine, te je shodno specifikacijama trebao biti zamijenjen još 2012.godine.

Šefica Odjela radijacijske onkologije dr. Dženana Eminagić izrazila je veliku zahvalnost menadžmentu, kolegama i svima koji su doprinijeli nabavci i puštanju u funkciju ovog savremenog aparata.

"Stari aparat je trebao biti zamijenjen još prije sedam godina. Nažalost, to se nije dogodilo. Presretni smo da je prepoznata potreba za nabavku novog linearnog akceleratora i da danas tretiramo prvog pacijenta, na najsavremenijem aparatu koju postoji u svijetu. Novi linearni akcelerator pruža mogućnost primjene nehirurške terapije zračenjem, koja se koristi za liječenje funkcionalnih abnormalnosti i malih tumora mozga.Ovaj aparat može isporučiti precizno ciljano zračenje u manje tretmana sa visokim dozama i  u području osjetljivih anatomskih struktura, kao što je područje centralnog nervnog sistema i pripadajućih regija", istakla je dr.Eminagić.

Prema riječima šefa Klinike za onkologiju KCUS, prof.dr. Semira Bešlije, puštanjem u funkciju novog aparata omogućit će se redovna terapija najtežim onkološkim bolesnicima, ali i znatno olakšati rad ljekarima i medicinskom osoblju Klinike, saopćeno je iz KCUS-a.

"Veliko hvala svima koji su dali doprinos u realizaciji ovog značajnog projekta. KCUS je ispunio sve što je i obećao. Kao što sam i ranije rekao, tehnološki gledano, nabavkom ovog aparata mi pravimo iskorak 20 godina naprijed.  Novi aparat od neprocjenjivog je značaja kako za bolesnike koji imaju potrebu za ovim vidom terapije, tako i za nas ljekare i medicinsko osoblje . Instaliranjem i upotrebom ovog aparata neće postojati niti jedna indikacija za upućivanje pacijenata iz BiH na zračenje van naše države", naveo je prof.dr. Bešlija.

Savremeni linearni akcelerator povećava preciznost  i kontrolu kvalitete na dnevnoj bazi, a usluga koja se pruža je besprijekorna. Dnevno kroz Kliniku za onkologiju KCUS prođe i do 450 pacijenata.

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Sebija Izetbegović, izjavila je da današnjim puštanjem u rad novog linearnog akceleratora KCUS pokazuje kako ozbiljan i predan rad daje najbolje rezultate.

"Za manje od dvije i po godine vratili smo ogromna dugovanja, zanavljamo opremu, popravljamo organizaciju rada, zaustavili smo propadanje KCUS, popravili smo plate. Uz nabavku novih aparata, otvaranje i izgradnju novih prostora omogućavamo našim stručnjacima da istinski pokažu svoje znanje, a pacijentima da brže dođu do kvalitetne usluge i vrate se svojim porodicama. Bez lažne skromnosti – najbolji smo, tako ćemo i nastaviti", naglasila je prof.dr. Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije