Primijećeni azijski stršljenovi u BiH, ubodi mogu biti smrtonosni

E. H.
Primijećeni azijski stršljenovi u BiH, ubodi mogu biti smrtonosni
Foto: Pinterest / Ilustracija / Azijski stršljen
Azijski stršljen jedan je od najopasnijih insekata, te njihovi ubodi često znaju završiti tragičnim ishodom, a ovih dana primjerci ovog opasnog insekta primijećeni su i u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima bosanskohercegovačkog režisera Tarika Hodžića, primjerak ovog stršljena viđen je u Visokom, a kako kaže Hodžić osjećao je dužnost da upozori građane na ovu opasnost.

“Malo je poznato da imam zbirku insekata i da sam kolekcionar, pa sam tako odmah i prepoznao ovog 'ubicu'. U prvi mah i u panici nisam znao ni kako reagirati, prvo sam htio zvati Civilnu zaštitu jer čitajući u ovom insektu naišao sam na podatak da ljudi idu u organizirani lov na njih kako bi se zaštitili. Osjećao sam obavezu da javnost upoznam da je ova opasnost i u Visokom. Pčelari bi recimo trebali znati mnogo više o potencijalnoj opasnosti prisustva azijskog stršljena u Visokom. Oni su svjesni kakvu bi pustoš, u slučaju masovnije najezde, ovi insekti napravili na njihovim pčelinjacima”, rekao je za Radiosarajevo.ba Hodžić.

Inače, azijski stršljenovi u sebi imaju toliko otrova da samo nekoliko uboda ovog insekta može dovesti do prestanka rada bubrega. Do reakcije dolazi već za jednu minutu, a ubod može završiti gubitkom svijesti, padom pritiska, otežanim disanjem, pa čak i smrću.

"Još uvijek nema nikakvih zvaničnih informacija da su se takvi stršljenovi pojavili u našoj sredini, ali i mi smo dobili nezvanične informacije, zbog čega smo stalno na terenu i provjeravamo situaciju. Ono što je najvažnije u ovom trenutku jeste da ih nisu primijetili pčelari među svojim pčelama, jer oni mogu biti itekako opasni za druge insekte", kazao nam je Mehmed Smajlović, predsjednik Udruženja pčelara "Behar" iz Visokog.

Ipak, itekako se treba pripaziti ovih stršljenova koji su se u naše krajeve doselili uvozom ukrasnih bambusa u grnčarijama iz Azije, a veliku opasnost istaknuli su brojni stručnjaci, koji upozoravaju građane na susret s ovim insektima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije