Velika Kladuša: Migranti utočište našli u džamijama

AA
Velika Kladuša: Migranti utočište našli u džamijama
U Velikoj Kladuši posljednjih nekoliko dana nalazi se veći broj migranata koji su zaustavljeni na svom putu ka zemljama Zapadne Evrope, a zbog niskih temperatura, obilnog snijega i iscrpljenosti spavaju u kladuškim džamijama.

Protekle noći u Gradskoj džamiji u Velikoj Kladuši prespavalo je oko 20 migranata, a taj broj se, prema riječima imama Muamera ef. Ćatića, iz dana u dan povećava. On kaže da su migranti u Velikoj Kladuši u nešto većem broju vidljivi posljednjih sedam dana. 

"Na početku smo znali vidjeti svega nekoliko osoba po čijem izgledu se dalo naslutiti da su stranci, da bi se posljednjih noći taj broj povećavao. Oni se pojave navečer, posebno nakon jacije namaza, kada je već prilično hladno i temperature budu ispod nule. Pritom je vidljivo da su mokri i promrzli. Iz ljudskih i humanih razloga mi ih puštamo u džamiju i u tople prostorije, jer ko bi ih odbio od sigurne smrti", objašnjava Ćatić.

Ipak, on napominje da je zabrinjavajuća činjenica da se broj migranata koji traže utočište konstantno povećava, a njihovi kapaciteti su ograničeni.

"Ovo što radimo nije naša zadaća niti imamo kapacitete da izvršimo ovu nametnutu obavezu. Mi želimo pomoći tim ljudima, no bojim se da ovo polako prelazi granicu naših mogućnosti i s tim se ne možemo više nositi", govori Ćatić.

Dodaje da su se dosad obraćali svim relevantnim institucijama, od Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, Granične policije BiH i Ureda za strance, no, kako ističe, trenutno nema naznaka da će nešto konkretno biti poduzeto, iako je to prijeko potrebno.

"U međuvremenu, brojni naši sugrađani i džematlije su čuli za ovaj slučaj i tim ljudima donose hranu, odjeću i druge potrepštine. I njima smo zahvalni na pomoći", kaže Ćatić.

Tokom dana, migranti se kreću po gradu, a prema riječima ef. Ćatića proteklih sedam dana više od 50 ih je prenoćilo u njegovoj džamiji. S nekima od njih smo razgovarali.

Kemal je iz Alžira i krenuo je u Francusku. On kaže da brojni Alžirci i Marokanci u Francuskoj imaju članove porodice ili prijatelje zbog čega im je Francuska najprioritetnija adresa.

"U BiH smo dobro prihvaćeni. Ljudi se lijepo ophode prema nama i pomažu nam. I policajci su jako korektni i tretiraju nas kao ljude. U Hrvatskoj su nas policajci tukli, a meni su uzeli 30 eura koje sam imao pri sebi", napominje.

Muhamed je također iz Alžira, tačnije iz grada Tipaza, a u BiH je ušao u oktobru 2017. godine iz Crne Gore. I on, poput Kemala, putuje u Francusku.

"Bosna je jako lijepa zemlja i sviđa nam se mnogo. Putujemo u manjim grupama i nadamo se da ćemo što prije stići u Francusku", dodaje.

Pored Gradske džamije, migranti proteklih noći spavaju i u prigradskoj džamiji Drmaljevo. Danas su ih posjetili i pripadnici Granične policije BiH koji su ih registrovali, a pomoć su im pružile i džematlije ovog džemata. Iako su pokazali svoju humanost, istakli su da ipak očekuju od nadležnih institucija da se uključe u rješavanje ovog problema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije