Velika akcija SIPA-e: Pretresi na šest lokacija, ima uhapšenih

3
Radiosarajevo.ba
Velika akcija SIPA-e: Pretresi na šest lokacija, ima uhapšenih
Arhiv / Ilustracija

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) počeli su jutros akciju hapšenja službenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Kako saznajemo, na meti SIPA-e su službenici Grupe ze suzbijanje krijumčarenja Regionalnog centra Tuzla UIO BiH.

U SIPA-i su potvrdili da je akcija počela u šest sati i da su u toku pretresi na šest lokacija u Tuzli, Bijeljini, Lukavcu, Gradačcu i Lončarima te da je akcija u vezi sa kaznenim djelima zloupotreom položaja i primanje dara i drugih oblika koristi.

Akciju sprovode pod nadzorom Tužilaštva BiH i po nalogu Suda BiH, a uhapšeni su osumnjičeni za organizirani kriminal i zlouporabu službenog položaja ili ovlaštenja.

Prvoosumnjičeni je, prema informacijama portala Istraga, Boris Filipović, šef Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje u Tuzli.

Osim njega, pod istragom su još Milorad Krčar i Benko Galić.

Prema informacijama Istrage, osumnjičeni službenici UIO su godinama reketirali poduzetnike na Tržnici Arizona što je dokumentirano primjenom posebnih istražnih radnji, odnosno prisluškivanjem njihovih telefona.

Oni su za prikrivanje nezakonistosti uzimali mito u novcu i robi.

Svi su povezani sa Jelenom Majstorović, šeficom Grupe za krijumčarenje u UIO u Banjoj Luci.

Ona, međutim, nije uhapšena iako postoje dokazi o njenoj povezanosti sa sumnjivim poslovima ove tuzlanske grupe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Najnovije