"Već dvije godine nas ignorišu": Borci ponovo na protestima u Sarajevu

E. H.
"Već dvije godine nas ignorišu": Borci ponovo na protestima u Sarajevu
Radiosarajevo.ba / Borci i branitelji danas u Sarajevu
Danas se ispred zgrade Federalnog parlamenta u Sarajevu okupilo nekoliko desetina bivših boraca.

Kako su nam rekli, okupili su se spontano, kao podrška borcima i braniteljima koji danas blokiraju granične prijelaze u Federaciji Bosne i Hercegovine, tražeći usvajanje Rezolucije o pravima branitelja u FBiH.

"Već dvije godine nas ignorišu, borcima je dogorjelo, to su porodični ljudi, neki imaju i po devetero djece, želimo svoja prava! Načinjena je segregacija, borci iz Kantona Sarajevo su u povoljnijem položaju od boraca u drugim kantonima", kazao nam je Husein Meša, jedan od okupljenih boraca.

Dodao je i kako je sramota "da borci u RS-u imaju neka primanja, a borci koji su branili BiH nemaju nikakva primanja".

Bivši branitelji i borci očekuju da se Rezolucija uvrsti na dnevni red sjednice Parlamenta FBiH. Traže i da se obrate zastupnicima u Parlamentu, a, ako oni to ne odobre, oni će, kako su poručili "pregrupisati svoje snage i razmisliti o novim potezima".

Neki od mogućih poteza jeste blokada SDA u Sarajevu, HDZ-a u Mostaru, kao i blokada zgrade Fahrudina Radončića.

Podsjećamo, članovi ove Udruge su već ranije ovog mjeseca organizovali svojevrsne proteste ispred zgrade Parlamenta FBiH, a budući da od tada nisu ispunjeni njihovi zahtjevi oni su se odlučili na ovakve mjere. Ono što zahtjevaju jeste da demobilisani borci iz FBiH dobiju po 6 KM nadoknade za svaki mjesec sudjelovanja u borbenim dejstvima, te da bude usvojen novi, jedinstveni registar branitelja u FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije