Mora se mijenjati: Važeći zakon o zaštiti na radu u FBiH na snazi od 1990.

E. H.
Mora se mijenjati: Važeći zakon o zaštiti na radu u FBiH na snazi od 1990.
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Press-konferencija u organizaciji Saveza samostalnih sindikata BiH

Važeći zakon o zaštiti na radu u FBiH je na snazi još od 1990. godine i u potpunosti je zastario, kazali su danas na press-konferenciji koju je organizirao Savez samostalnih sindikata BiH, a u povodu Svjetskog dana sigurnosti i zaštite zdravlja na radu.

Predsjednik Udruženja za unapređenje zaštite na radu Zuhdija Mahmutović ovom prilikom kazao je da je Udruženje formirano 15. marta ove godine s ciljem da se izvrši uticaj vlasti da se u FBiH nešto na ovom planu dogodi.

„Cilj nam je da pokušamo uticati na organe vlasti kako bi stvorili zakonodavni okvir za zaštitu na radu. U FBiH broj smrtnih slučajeva od povreda na radu se povećava iz godinu u godinu. Prema podacima iz septembra 2018. godine bilo je 11 smrtnih slučajeva, mada kod nas se ne vodi statistika o smrtnim slučajevima uslijed bolesti na radu. Ipak, prema procjenama u FBiH oko 60 ljudi strada na godišnjem nivou u FBiH“, pojasnio je Mahmutović.

Dodao je da što se tiče povreda na radu podaci nisu pouzdani, jer radnici ne prijavljuju povrede jer se boje otkaza, a drugi je što poslodavce se boje kazne.

„Moderne države su to riješile obaveznim osiguranjem od nesreće na radu, pa je poslodavcu u interesu da prijavi svaku povredu kako bi naplatio od osiguranja. Nimalo bolja situacija nije ni u RS-u, ali je naprednija jer je zakon donesen 2008. godine.

Važeći zakon u FBiH je iz 1990. godine, on je zastario i prevaziđen je, a kazne su izrečene u dinarima. Kad sam pitao inspektora koje su predviđene kazne, on je rekao kad se dinari preračunaju u marke, onda najveća kazna bude oko 50 KM“, istakao je Mahmutović.

Adis Kećo ispred Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) kazao je da je SSSBiH još 2005. godine tražio donošenje novog zakona.

„Uvidjeli smo da su važeće odredbe pregažene vremenom i nisu provodive. Kazne su propisane u jugoslovenskim dinarima, a i tehnologija je toliko napredovala da su pojedine odredbe zastarjele. Rezultat neusvajanja novog zakona je i povećanje broja povreda.

Dodatni problem je i broj inspektora koji ne mogu odgovoriti svom zadatku. SSSBiH kroz saradnju s Udruženjem dogovorio osnovne principe saradnje u narednom periodu. Kroz predlaganje novih zakonskih i podzakonskih rješenja posticat ćemo vlast da se konačno usvoji novi zakon o zaštiti na radu“, pojasnio je Kećo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije