Važan lijek protiv gripe koja odnosi živote: Tamiflua nema u BiH!

J. Ć.
Važan lijek protiv gripe koja odnosi živote: Tamiflua nema u BiH!
Foto: analitika.me / Tamiflu lijek protiv gripe
Dok se konstantno povećava broj umrlih od posljedice gripe, u Bosni i Hercegovini vlada nestašica "tamiflu" lijeka koji se koristi protiv ovog virusa, a trenutno je neizvjesno da li će i kada biti nabavljen.

Riječ je o jedinom lijeku za liječenje ove zaraze koji oboljeli trebaju primiti u roku 48 sati od trenutka kad se jave simptomi.

Potvrđeno / Prvi smrtni slučaj od zaraze gripe u Sarajevu

Kako su za Radiosarajevo.ba kazali iz nekoliko apoteka u Sarajevu koje smo kontaktirali, trenutno se ovaj lijek ne može ni nabaviti. 

"Lijek tamiflu nemamo", odgovorili su nam iz više sarajevskih apoteka.

Iz apoteka u Istočnom Sarajevu i Republici Srpskoj, također su za naš portal potvrdili infomaciju o nestašici ovog lijeka. 

"U posljednje vrijeme najveća je potražnja za 'tamifluom', tako da su rasprodate sve zalihe“, rekli su za Radiosarajevo.ba iz jedne apoteke u Lukavici, dok su nam u drugoj istaknuli kako se ovaj lijek ne može ni nabaviti! 

Zanimljivo je da niti jedna apoteka nije imala odgovor na naše pitanje postoji li alternativni lijek. Dobili smo samo kontakt broj Informativnog (call) centra "Apoteka Sarajevo" na koji nam niko ne odgovara...

Kako saznajemo, građani svakodnevno traže "tamiflu", no, pomoći im se izgleda ne može.

Inače, tamiflu se koristi za liječenje odraslih, adolescenata, doječadi i djece u dobi od jedne godine i starije, a propisan za liječenje gripe (influence)

Tamiflu se u posebnim slučajevima propisuje za preventivno liječenje. Na primjer, može se koristiti kada sezonsko cjepivo protiv gripe možda neće pružiti dostatnu zaštitu i kada vlada pandemija gripe (globalna epidemija gripe).

Tokom pandemije gripe tamiflu se može koristiti i za liječenje ili prevenciju gripe kod djece mlađe od jedne godine. Ljekari moraju donijeti odluku hoće li primjenjivati tamiflu djeci te dobi na temelju težine bolesti koju uzrokuje virus gripe i djetetovog zdravstvenog stanja, kako bi se osiguralo da dijete ima koristi od liječenja.

Nadalje, tamiflu sadrži oseltamivir, koji pripada skupini lijekova pod nazivom “inhibitori neuraminidaze”. Ovi lijekovi sprječavaju širenje virusa gripe u tijelu i na taj način ublažavaju ili sprječavaju simptome infekcije virusom gripe.

Gripa je infekcija koju izaziva virus. Simptomi gripe često uključuju nagli porast temperature (više od 37,8°C), kašalj, curenje ili začepljenje nosa, glavobolju, bolove u mišićima i izražen umor. Osim gripe iste simptome mogu izazvati i druge infekcije.

Prava infekcija gripom događa se samo tokom godišnjih epidemija u vrijeme kada se virus gripe širi zajednicom.

Izvan razdoblja epidemije, takvi simptomi su uglavnom povezani s drugim vrstama zaraza ili bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije