Vandali devastirali pravoslavni Hram kod Kupresa, sveštenik: Strah nas je

Srna
Vandali devastirali pravoslavni Hram kod Kupresa, sveštenik: Strah nas je
Foto: Srna / Strašan, neljudski čin...

Međureligijsko vijeće u Nosni i Hercegovini osudilo je skrnavljenje pravoslavnog Hrama Blagoveštenja Presvete Bogorodice u selu Donje Vukovsko kod Kupresa u Federaciji BiH i pozvalo nadležne institucije da ozbiljno pristupe rješavanju krivičnih djela počinjenih iz mržnje.

Devastiran hram Blagovještenja Presvete Bogorodice u D. Vukovskom kod Kupresa

"Zgroženi ovim neljudskim činom, izražavamo solidarnost sa sveštenstvom i vjernicima parohije blagajske Mitropolije dabrobosanske", saopšteno je iz Međureligijskog vijeća u BiH.

Vandali su tokom vaskršnjih praznika polupali stakla u Hramu Blagoveštenja Presvete Bogorodice u selu Donje Vukovsko na Kupresu u Federaciji BiH i devastirali unutrašnjost crkve koja je izgrađena 1863. godine i proglašena nacionalnim spomenikom.

Sveštenik u ovoj crkvi jerej Marko Đurić izjavio je da su vandali polupali stakla na prozorima crkve, prevrnuli namješaj i polupali sve što je bilo u hramu.

Đurić je rekao da u selu Donje Vukovsko žive samo dva Srbina, koji su udaljeni jedan od drugog oko tri kilometra, a od crkve pet do šest kilometara, te da, nakon ovog događaja, osjećaju strah i da nisu bezbjedni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije