Valentin Inzko kategoričan: Dodikova politika zabrinjava

7
Radiosarajevo.ba
Valentin Inzko kategoričan: Dodikova politika zabrinjava
Foto: Arhiv / Valentin Inzko

Visoki predstavnik Valentin Inzko danas će se obratiti Vijeću sigurnosti UN-a i predstaviti 59. izvještaj generalnom sekretaru UN-a o statusu provedbe mira u Bosni i Hercegovini za period od 16. oktobra 2020. do 15. aprila 2021.

U uvodnom dijelu svog izvještaja koji će danas biti predstavljen u 16 sati po srednjoevropskom vremenu, Inzko se osvrće na retoriku lidera SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, piše N1.

“Nedavni izazovi vlasti Republike Srpske koje je de facto vodio član Predsjedništva BiH i čelnik SNSD-a Milorad Dodik – temeljima Općeg okvirnog sporazuma za mir, uključujući moj ured, odluke mojih prethodnika i imenovanje mog nasljednika, kao i suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao dio njihove dugogodišnje politike usmjerene na ukidanje reformi i vraćanje nadležnosti države, razlog su za zabrinutost”, naveo je Inzko.

Osvrnuo se i na usvojene zaključke u Narodnoj skupštini RS koji pozivaju na ukidanje vojne komponente međunarodne misije u BiH prema.

“Što najviše zabrinjava, NSRS poziva lokalne političke aktere da se uključe u rasprave o budućnosti BiH i upozorava da bi, ako se to pitanje uskoro ne postavi na dnevni red, ‘trebali započeti razgovori o mirnom razlazu'”, stoji u izvještaju.

“Spominjanje ‘mirnog razlaza’, istovremeno pozivajući na povlačenje međunarodne vojne prisutnosti u zemlji, može se protumačiti samo kao prijetnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, a time i miru i stabilnosti zemlje, što je sigurno kako su to shvatili mnogi njeni građani.

Moram ponoviti da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC SB) dosljedno potvrđivao svoju nedvosmislenu predanost teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta. Neće biti precrtavanja mape BiH”, naveo je visoki predstavnik.

Kako je naveo, iako su čelnici RS usmjerili svoje napade na Dejtonski sporazum i državu BiH, Federacija je i dalje jedva funkcionirala.

“Nova vlada Federacije još uvijek nije imenovana, dvije i pol godine od Općih izbora u oktobru 2018., što je nezamislivo u demokratskoj državi zasnovanoj na vladavini zakona, na slobodnim i poštenim izborima”, stoji u izvještaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije