Valentin Inzko: Čestitka povodom 25. godišnjice prijema BiH u članstvo UN-a

Radiosarajevo.ba
Valentin Inzko: Čestitka povodom 25. godišnjice prijema BiH u članstvo UN-a
/ Foto: OHR
Visoki predstavnik Valentin Inzko je danas građanima Bosne i Hercegovine uputio čestitke povodom 25. godišnjice prijema Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

U to vrijeme, Austrija je predsjedavala Vijećem sigurnosti UN-a. Stalni predstavnik Austrije, dr. Peter Hohenfellner, u svojstvu predsjednika Vijeća sigurnosti, predložio je 20. maja 1992. godine Vijeću da uputi preporuku da Generalna skupština UN-a primi Republiku Bosnu i Hercegovinu u Ujedinjene narode.

Visoki predstavnik je podsjetio da je na istoj sjednici Vijeće sigurnosti jednoglasno usvojilo Rezoluciju 755 (1992) kojom je podržalo ovu preporuku. Generalna skupština je 22. maja 1992. godine usvojila Rezoluciju 46/237 i odobrila prijem BiH u članstvo UN-a.

"Tog historijskog dana, Bosna i Hercegovina postala je članica Ujedinjenih naroda. Želio bih iskoristiti ovu priliku da čestitam svim njenim građanima. Takođe želim napomenuti, uz veliko zadovoljstvo, da je BiH dala značajan doprinos radu Ujedinjenih naroda, kroz uspješno ispunjen mandat nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, ali i kroz učešće u mirovnim misijama širom svijeta. Ovaj datum je posebno značajan i za moju domovinu, Austriju, s obzirom da je ona bila dio ovog važnog procesa."

Visoki predstavnik je takođe uputio čestitke Hrvatskoj i Sloveniji koje su primljene u članstvo UN-a isti dan kad i Bosna i Hercegovina. Ovaj datum obilježava se kao državni praznik u Sloveniji, Dan slovenske diplomatije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije