Vakuf IZ Štokholm može ubrzo biti oduzet, članovi nisu upoznati o tome

Promo
Vakuf IZ Štokholm može ubrzo biti oduzet, članovi nisu upoznati o tome
Foto: BIZ Stockholm / Džemat u Stockholmu

Poreska Uprava Švedske je poslala upit za tri mjeseca utajenog PDV-a u 2018. godini što Upravni Odbor Islamske Zajednice nije objavio svojim članovima jer se u sastavu iste nalazi komercijalna firma “Pokopni Biro“ koji ima ukupan godišnji obrt od oko 600,000 eura.

Piše: A. Osmančević, Član Nadzornog Odbora Islamske Zajednice Štokholm 

Islamska Zajednica Štokholm postoji već punih 25 godina, a u sklopu svojih aktivnosti kao dodatnu djelatnost registrovala je još od 1995. godine "Pokopni Biro", koji obavlja kompletnu uslugu opremanja i transporta umrle osobe unutar i izvan Švedske, u saradnji sa drugim Islamskim Zajednicama u Švedskoj, Norveškoj i Finskoj.

Na čelu Zajednice od samog početka sjede ljudi koji Zajednicu vode kroz Upravni odbor koji se do sada sastojao od njihove uže i šire porodice kao i prijatelja koji su na jedan ili drugi način ekonomski međusobno vezani.

U septembru 2014. godine, potpisan je ugovor o kupovini objekta za prostorije Bosanske Islamske zajednice Štokholm u visini od 940.000 eura koje su skupili dobrovoljni donatori kao zajednički fond “Vakuf“. Objekt je imao potrebu za renoviranje što je jedan broj aktivnih članova podržao kupovinom dodanog materijala kao i doprinosom u vidu rada na renoviranju objekta. Prvo što je tadašnji predsjednik Zajednice uradio, koji je ujedno i glavni imam, nakon što je objekt završen je izmjena brave i ključa na vratima objekta, i time onemogućio pristup objektu najvećim donatorima kao i onim članova koji žele obavljati zajedničke molitve u ranim ili kasnim satima.

Da se ovaj predsjednik i imam ponaša kao apsolutni vladar Zajednice, pokazuju mnogobrojni primjeri kao što je na redovnoj Skupštini 2018. godine, njegov mlađi brat fizički prijetio svim članovima koji ne podrže određenu dodatnu tačku koju je ovaj htio da stavi na dnevni red. U “porodični“ biznis uključen je i njegov amidža, koji je jedini dobavljač pokopne opreme iz Bosne već punih 15 godina. Ostali pomoćnici primaju po desetine hiljada eura na ime pokopnih usluga i koji u Upravni Odbor ulazi po automatizmu kao predstavnici žena. Ili njegov rođak, inače zaposlen u Pokopnom Birou kao računovođa koji je u periodu od nekoliko mjeseci u 2016 i 2017 primao duplu nadoknadu u vidu plate iz Islamske Zajednice kao i dohodak za rehabilitaciju iz Blagajne socijalnog osiguranja Švedske, govore o kakvoj se “Zajednici“ radi.

Ovo su članovi Zajednice godinama tolerisali bojeći se sramote i kontakta sa švedskim vlastima. Kako saznajemo iz izvora bliskih Upravnom Odboru, Poreska Uprava traži tri mjeseca PDV-a koji u Švedskoj u visini od 25 posto za januar, februar i mart i koji ukupno iznosi oko 8,000 eura. Postavlja se pitanje šta će se desiti ukoliko Poreska Uprava bude tražila PDV od samog početka, ili u najmanju ruku unazad deset godina?

Godišnji PDV Zajednice je u visini od 32,000 eura što iznosi 320,000 eura za 10 godina koje će Zajednica biti primorana da plati. Ukoliko Poreska Uprava bude tražila PDV od registracije Pokopnog Biroa 1995. godine, taj iznos bi mogao biti oko 576,000 eura što Zajednica nikada neće biti u stanju da plati.

Iz gore navedenog donosimo zaključak da su članovi Zajednice, njih oko 1,800 zaslužili da o svemu budu obaviješteni, a posebno oni koji su dobrovoljno dali svoj novčani doprinos da se objekt kupi i time doprinijeli građenju jednom od najčvršćih oslonaca Bošnjaka daleko od domovine, u kojem su našli i nalaze duhovni temelj za orijentiranjekako bi na zadovoljavajući način prebrodili izazove vremena i prostora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije