Pročitajte po kojim tačkama optužnice je osuđen Ratko Mladić

S. H.
Pročitajte po kojim tačkama optužnice je osuđen Ratko Mladić
FOTO: EPA / Arhiv
U Haškom tribunalu danas je izrečena kazna doživotnog zatvora ratnom komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, prema optužnici koja ga tereti za ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom 1992. do 1995. godine.

Presudu je izreklo tročlano sudsko vijeće MKSJ u sastavu Alphons Orie (predsjednik), te sudije Bakone Justice Moloto i Christoph Flugge.

Mladić prema optužnici snosi individualnu krivičnu odgovornost kroz učešće u nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata (UZP).

Također se tereti i na osnovu krivične odgovornosti nadređenog jer je, kako navode tužitelji, "znao ili imao razloga da zna da se snage pod njegovom efektivnom kontrolom spremaju da počine zločine ili da su ih već počinili, a nije preduzeo mjere da spriječi činjenje zločina ili da kazni počinioce".

Optužen je da je od 12. maja 1992. do 30. novembra 1995. godine učestvovao u UZP-u koji je imao za cilj trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata s područja u Bosni i Hercegovini na koja su bosanski Srbi polagali pravo.

Otprilike u istom periodu, učestvovao je u UZP-u pokretanja i provođenja kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja civila u opkoljenom Sarajevu. Cilj ovog zločinačkog poduhvata, navodi se u optužnici, bio je širenje terora među civilnim stanovništvom.

Mladić se tereti da je počevši od dana koji su prethodili 11. julu 1995. pa do 1. novembra te godine učestvovao u UZP-u eliminisanja bosanskih Muslimana u Srebrenici ubijanjem muškaraca i dječaka, prisilnim odvođenjem žena, djeca i dijela starijih muškaraca s tog područja.

Tereti ga se i za učestvovanje u uzimanju pripadnika Ujedinjenih naroda za taoce kako bi se prisilio NATO da prekine zračne napade na vojne ciljeve vojske bosanskih Srba u maju i junu 1995. godine.

Haško tužilaštvo je u završnoj riječi krajem prošle godine zatražilo od sudskog vijeća da Mladića osudi na doživotni zatvor, uz obrazloženje da bi kraća kazna bila “uvreda za žrtve, žive i mrtve i uvreda za pravdu", dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Prva optužnica MKSJ protiv Mladića podignuta je pred sam kraj rata u Bosni i Hercegovini, 25. jula 1995. godine. Međutim, Mladić se od izlaska pred lice pravde skrivao 16 godina.

Za informaciju o lociranju Ratka Mladića Srbija je 2007. godine raspisala nagradu od milion eura, a policija Srbije ga je locirala i uhapsila četiri godine kasnije u selu Lazarevo kod Zrenjanina pod lažnim imenom Milorad Komadić.

Uhapšen je u Srbiji 26. maja 2011. godine za vrijeme mandata predsjednika Borisa Tadića. U Hag je prebačen 31. maja, a suđenje mu je počelo mjesec dana poslije i trajalo je pet godina.

ratko_mladic_optuznica_infografika.jpg - undefined

Foto: AA

Mladić je optužen za genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice tokom 1995. godine, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, koji je, prema navodima optužnice, dosegao razmjere genocida u nekoliko drugih opština tokom 1992. godine, teroriziranja lokalnog stanovništva u opkoljenom Sarajevu i uzimanje pripadnika UN-ovih mirovnih snaga za taoce.

Prema optužnici, on je koristio vojne snage za sprovođenje udruženog zločinačkog poduhvata predvođenog od političkog rukovodstva bosanskih Srba i bivšeg predsjednika Radovana Karadžića s ciljem stvaranja države u kojoj bi Srbi imali prevlast.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije