UŽIVO: Čekamo prve informacije za utorak - novo brojanje u Mostaru

11
Radiosarajevo.ba
UŽIVO: Čekamo prve informacije za utorak - novo brojanje u Mostaru
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Izbori u Mostaru

Prvi put nakon 12 godina, u Mostaru su, jutros u 7 sati, otvorena glasačka mjesta.

Večeras, u 19h, trebala bi biti zatvorena, a javnost će doznati koga su Mostarci odabrali za Gradsko vijeće Grada Mostara.

Na izborima se bira 35 vijećnika u Gradsko vijeće Grada Mostara i to u gradskoj izbornoj jedinici koja obuhvata cijelo područje grada se bira 13 vijećnika i u šest izbornih jedinica gradskog područja se biraju preostala 22 vijećnika.

To znači da će svaki birač dobiti po dva glasačka listića.

Na glasačkim listićima se nalazi 31 politički subjekt od čega: 22 političke stranke, četiri neovisna kandidata, četiri koalicije i jedna lista neovisnih kandidata odnosno ukupno 370 kandidata.

Centralni birački spisak za Lokalne izbore u Gradu Mostaru je zaključen 11. novembra 2020 i u isti je upisano 100.864 birača od čega: 96.797 birača koji glasaju na redovnim biračkim mjestima, 48 birača za glasanje u odsustvu, 34 za glasanje lično za općinu iz 1991. godine, i 3.985 birača za glasanje putem pošte.

Glasali su se na 150 redovnih biračkih mjesta, 16 biračkih mjesta u odsustvu, na jednom biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima a formirano je i 20 redovnih mobilnih timova. Izbore u Mostaru nadgledalo je ukupno 1.717 posmatrača.

Mi večeras UŽIVO pratimo dešavanja iz Mostara!

07:26

Čekamo prve informacije za utorak.

Danas u 10 sati počinje novo brojanje glasova sa 49 biračkih mjesta u Mostaru.

Odluku je donijela Centralna izborna komisija nakon brojnih pritužbi na regularnost izbornog procesa.

Članovi CIK-a poručuju da nakon utvrđivanja rezultata treba utvrditi i ko je zakazao u izbornom procesu.

21:00

Prema novima preliminarnim rezultatima izbora za Gradsko vijeće Mostara, objavljenim na web stranici CIk-a u gradskoj izbornoj jedinici vodi HDZ BiH s 35 posto osvojenih glasova.

Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH, BPS) dobila je 30 posto glasova, BH blok (SDP BiH, Naša stranka) 12 posto, HRS 7 posto, lista "Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar" 4 posto, dok su ostale stranke i koalicije dobile manje od 3 posto glasova. U gradskoj izbornoj jedinici obrađeno je nešto više od 74 posto birališta. S gradske izborne liste dijelit će se 13 od 35 vijećničkih mjesta.

U izbornoj jedinici jedan (sjever) Koalicija za Mostar dobila je 70 posto glasova, BH blok 16 posto, lista "Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar" 6 posto, a HDZ BiH 5 posto. U toj izbornoj jedinici dijele se dva mandata, a za sada je obrađeno 81 posto birališta.

Koalicija za Mostar dobila je najveći broj glasova i u drugoj izbornoj jedinici (Stari grad) - 46 posto, slijede BH blok s 39 posto, Prva mostarska partija dobila je 8 posto glasova, a Platforma za progres 3 posto. U toj izbornoj jedinici obrađeno je 81 posto birališta. Stari grad nosi pet mandata, a za sada je obrađeno 81 posto birališta.

Najveću potporu Koalicija za Mostar također je dobila u trećoj izbornoj jedinici (jugoistok) – 72 posto. Platforma za progres dobila je 12 posto glasova, BH blok 10 posto. Ostale stranke i koalicije dobile su manje od 3 posto glasova. U toj izbornoj jedinici dijele se dva mandata, a za sada je obrađeno 92 posto birališta.

U izbornoj jedinici četiri (jug) HDZ BiH dobio je 53 posto glasova, Koalicija za Mostar 18 posto, lista "Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar" 11 posto, HRS 8 posto, a koalicija "Mostar moj Dom" (HSP - HSP BIH - HKDU - HRAST) 5 posto. Četvrta izborna jedinica daje dva mandata, a obrađeno je 92 posto birališta.

U izbornoj jedinici pet (jugozapad) HDZ BiH dobio je 57 posto glasova, HRS 18 posto, BH blok 10 posto, HDZ 1990 5 posto, Koalicija za Mostar 4 posto. Peta izborna jedinca je najveća i u njoj se dijeli 7 mandata. Obrađeno je 69 posto birališta.

HDZ BiH s 57 osvojenih glasova vodi i u izbornoj jedinici šest (zapad). Slijede HRS 19 posto, BH blok 11 posto, lista "Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar" 5 posto, HDZ 1990 4 posto. U toj izbornoj jedinici biraju se četiri gradska vijećnika, a za sada je obrađeno 80 posto birališta.

17:46

16:14

Komentar Bakira Izetbegovića na izbore u Mostaru:

"Čestitam svim građanima Mostara uspješno održane izbore. Posebno se zahvaljujem glasačima koji su podržali kandidate Koalicije za Mostar 2020.

Rezultatima izbora sam zadovoljan, naročito ukupnim brojem glasova koje su osvojili kandidati Koalicije. Svima nama ostaje da sačekamo zvanične rezultate i završetak kompliciranog procesa izračuna broja vijećnika u Gradskom vijeću Mostara, nakon kojeg će početi razgovori o izboru gradonačelnika i formiranju većine.

Naša očekivanja od novog saziva Gradskog vijeća su poznata i jasna: želimo jedinstven, prosperitetan, i moderan i tradicionalan, evropski Mostar."

16:00

14:34

Dr. Zlatko Guzin, aktualni direktor Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić", nosilac liste "Koalicije za Mostar" za Gradsko vijeće i kandidat za gradonačelnika Mostara, u izjavi za portal Radiosarajevo.ba kratko je komentirao jutros objavljene rezultate izbora mostarskih lokalnih izbora.

"Prema trenutnim projekcijama, probosanske stranke bi trebale imati većinu. Ali, nezahvalno je prognozirati za postizborne koalicije. Lično sam zadovoljan rezultatom Koalicije", kazao je Guzin za Radiosarajevo.ba.

Ostatak intervjua sa dr. Zlatkom Guzinom pročitajte na linku OVDJE.

12:10

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar, kako se navodi u saopćenju ove stranke, najoštrije osuđuje malverzacije izbornim rezultatima u Gradu Mostaru i već poznatu i neskrivenu krađu hiljade glasova u dominantno hrvatskim izbornim područjima Grada Mostara.

"Odgovorno tvrdimo da se nastavlja raditi izborni inženjering, nakon zatvaranja birališta, a sa hrvatskih područja nestaju glasovi ili se ne broje. Danas imamo upravo takvu situaciju na koju smo upozoravali", saopćeno je iz HDZ-a.

Njihovu reakciju pročitajte na linku ispod:

10:35

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, na zvaničnom Facebook profilu oglasio se povodom izbora u Mostaru i preliminarnih rezultata.

Istakao je da je zadovoljan rezultatima koje je BH blok ostvario.

Također je konstatirao "da je SDP prvo bio prozvan izdajnikom Bošnjaka, a nakon izbora probosanskom strankom".

10:00

Izbori u Mostaru su završeni, a projekcije rezultata prvi donose promatrači političkih stranaka.

Njihove projekcije govore da će najviše vijećnika imati HDZ i Koalicija za Mostar.

Ukupno u Gradskom vijeću bi prema njihovom praćenju i analizi do sada izbrojanih glasova trebalo da bude od 13 do 15 HDZ-ovih vijećnika, 10-12 bi dobila Koalicija za Mostar, a od pet do sedam BH Blok.

Pored njih u Vijeće bi još s jednim mandatom trebalo da uđe Koalicija "Ostajte ovdje".

9:14

CIK BiH je u 9 sati objavio nove podatke.

Prema prvim informacijama obrađeno je 98 biračkih mjesta, a čekaju se rezultati sa još 52.

Gradska izborna jedinica 

HDZ 11.973, Kolacija za Mostar 9.421, BH Blok 3.628, HRS 2.474, Ostajte ovdje 1.391, HDZ 1990 801, Platforma za progres 773...

Više čitajte na OVOM linku:  

7:24

Naredni presjek prebrojanih glasova CIK će objaviti u 9 sati. Poslije toga, naredni presjek planiran je za 17 sati, kada bi slika o rezultatima jučer održanih izbora trebala biti mnogo jasnija. 

00:28

Komentar Irfana Čengića (SDP) upućen SDA možete pronaći OVDJE.

00:17

00:05

I Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS) i BH blok (Naša stranka, SDP) otkazali su poslijeponoćne press konferencije.

Čeka se konferencija Centralne izborne komisije BiH.

23:52

23:37

23:34

Probosanske koalicije Koalicija za Mostar i BH Blok imaju sigurnih 16 vijećnika. Presudni će biti rezultati iz područja Zapad i Jugozapad.

Potrebno je 18 vijećnika da bi bio izabran gradonačelnik.

23:31

Rezultatima su zadovoljni i u stranci Ostajte ovdje - Zajedno za Mostar, pa je navodno toj prilici priređen i vatromet:

23:25

Koordinator Koalicije za Mostar 2020 Šerif Špago kazao je večeras novinarima u Mostaru da prema podacima kojima trenutno raspolaže na 28 posto uzorka za gradsku listu Mostara ta koalicija ima 42 posto osvojenih glasova.

Dodao je kako je uvjeren da će prema ostvarenim rezultatima koalicija koju čine SDA, SBB, DF, SBiH, i BPS imati pravo predložiti svog kandidata za gradonačelnika Mostara.

"Na 28 posto uzorka za gradsku listu, prema našim podacima, Koalicija za Mostar ima 42 posto glasova, HDZ BiH oko 31 posto, BH blok 11 posto, HRS šest posto i lista "Ostajte ovdje" četiri posto", kazao je Špago.

Dodao je kako je ovo premal uzorak da bi se moglo ući u fazu procjene broja osvojenih vijećničkih mjesta s gradske liste.

23:14

Nismo zadovoljni našim rezultatima. Trendovi pokazuju da je apsolutni pobjednik izbora HDZ BiH i ja im na tome čestitam, kazao je večeras u izjavi za Fenu nositelj liste HDZ-a 1990 za gradsku izbornu jedinicu Mostar Slaven Princ.

"Mi ćemo napraviti kvalitetnu analizu svega urađenog i propuštenog. Nakon toga ćemo odrediti put kojim želimo ići. Drago mi je da će se nakon 12 formirati Gradsko vijeće. Pred tim ljudima stoji nezahvalan zadatak, ali vrlo odgovoran jer je puno toga na čekanju", izjavio je Princ.

23:10

23:02

"Mostar će biti stolni grad Hrvata da u njemu glasuje pet ljudi za hrvatske političke opcije. Ovdje je sjedište svih institucija hrvatskog naroda", izjavio je večeras Dragan Čović.

22:51

22:45

HDZ BiH održao je konferenciju za medije na kojoj su kazali kako je još rano išta predviđati.

Tvrde da oko 5000 birača ranije nije bilo na popisu.

"Gradski odbor HDZ-a je zadovoljan izlaznošću. HDZ BiH će imati najveći broj mandata u gradskom vijeću", kazali su iz HDZ-a, poručivši kako je cilj da se dobije funkcionalno Gradsko vijeće.

22:36

22:25

Brojni građani u Mostaru pozitivni na koronavirus ili u samoizolaciji nisu bili u mogućnosti glasati zbog toga što je nedostajalo materijala za glasanje.

Birači koji su u izolaciji biračko pravo mogli su ostvariti putem devet COVID timova.

Razlog je, tvrdi portal Bljesak.info, porast broja pozitivnih slučajeva na virus ili izolacije tokom subote i nedjelje te ti podaci nisu ažurno dostavljeni od strane Gradske izborne komisije ka CIK BiH.

Također, članovima Covid timova nije bilo dostavljeno dovoljno kontakt podataka osoba te je bilo nemoguće pronaći ih na svojoj adresi, tvrdi isti izvor. Podaci koje su imali bili su ime, prezime, godište i adresa. Od strane CIK-a navodno je dostavljeno u pola manje materijala u odnosu na potrebu za osobe koje glasaju u izolaciji.

22:19

 

22:13

22:11

Projekcije za Gradsko vijeće prema trenutnim rezultatima:
Koalicija za Mostar: 5
HDZ: 4
BH Blok: 2
HRS: 1
Ostajte ovdje: 1

22:10

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž kazao je kako preliminarni rezultati izbora za Gradsko vijeće Mostara pokazuju da će HRS imati svoje vijećnike te da će biti druga opcija među hrvatskim političkim strankama.

"Još uvijek je rano davati neke ocjene kako će izgledati Gradsko vijeće i koliko ćemo mi imati vijećnika no informacije koje dobivamo s terena trenutno pokazuju da smo druga opcija među hrvatskim političkim stankama, a treća ukupno", kazao je Raguž.

22:09

Salem Marić, predsjednik Gradske organizacije SDA Mostar, ispred Koalicije za Mostar koju čine SDA, SBB, DF, SBiH i BPS u razgovoru sa reporterkom N1 kazao je da ova koalicija možda ima najviše razloga za slavlje, ali je rekao da je sve to preuranjeno.

"Mi smo realisti, imamo naše rezultate, naši posmatrači nam ih dostavljaju, prebrojano je 15 posto, mi vodimo ubjedljivo. Koalicija za Mostar će biti ubjedljivi pobjednik izbora i nadamo se da će naš kandidat Guzin biti gradonačelnik", rekao je Marić.

22:07
Rezultati u 22h - undefined

Foto: Istraga.ba: Rezultati u 22h

22:03

U Mostaru, na Kosači velikim slovima piše: Pobjeda! U potpisu Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.

Čekaju se službeni rezultati, a iz HNS-a predvođenog HDZ-om BiH tvrde da imaju pobjedu u Mostaru.

21:41
Rezultati u 21:30 - undefined

Foto: Twitter: Rezultati u 21:30

21:37

"Prema trenutnim rezultatima iz gradskog područja Zapad probosanske stranke ne mogu osvojiti nijedan mandat. Taj mandat mogao bi biti ključan za izbor gradonačelnika", tvrdi Istraga.ba na Twitteru.

21:31

21:20

Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke, obratila se večeras iz Mostara gdje je danas glasala na lokalnim izborima, koji se održavaju poslije čak 12 godina u ovom gradu.

21:06

Centralna izborna komisija (CIK) BiH saopćila je da je odziv birača na redovnim biračkim mjestima na današnjim lokalnim izborima u Mostaru bio 55 posto, odnosno da je glasalo 52.865 birača upisanih u Centralni birački spisak

21:01

Pogledajte kako izgledaju dosadašnji rezultati izbora u Mostaru:

20:49

Mi moramo iskazati zadovoljstvo kako je protekao izborni dan u Mostaru. Sva birališta su zatvorena i nisu zabilježeni bilo kakvi incidenti, rekao je za BHRT predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) Željko Bakalar.

“U odnosu na izlaznost iz 2018. godine, kada su bili Opći izbori, koja se za Mostar kretala oko 48,5 posto, izlaznost u gradskom području Jug je 62 posto, u gradskom području Sjever 58 posto a u gradskom području Stari Grad 53,89 posto. Očekujemo da uskoro dobijemo podatke o izlaznosti i u ostalim gradski područjima”, rekao je Bakalar u Dnevniku 2 BHT1.

On je dodao da je pritužba za onemogućavanje prisustva promatračima izbora zabilježena na samo jednom gradskom biračkom mjestu (Vrapčići).

20:43

Prema informacijama koje su objavljene u pojedinim medijima, na izborima u Mostaru vodi Koalicija za Mostar 2020 (SDA, SBB. DF, SBiH, BPS).

Slijedi HDZ BiH, dok je BH Blok na trećem mjestu.

20:41

HDZ BiH očekuje više od 15 vijećnika, rekao je Vlatko Marinović, član Predsjedništva Gradskog obora HDZ-a BiH Mostar.

"Izlaznost je nešto veća u odnosu na sve protekle izbore do sada", rekao je.

20:38

Hrvatska nastavlja svoje uplitanje u političke odnose u Bosni i Hercegovini...

Kako - čitajte OVDJE.

Gordan Grlić Radman - undefined

Foto: HRT: Gordan Grlić Radman

20:26

Birališta za lokalne izbore za Gradsko vijeće Mostara su zatvorena, potvrdio je predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) Mostar Hilmo Đidelija:

"Biračka smjesta su sva zatvorena. Trenutno se radi na prikupljanju podataka o postotku izlaznosti po biračkim mjestima, ali kad se sve sumira on će biti oko 55 posto."

Po njegovim riječima, nekih drastičnijih problema na biralištima nije bilo.

"Sitnih problema je bilo, ali oni niti su uticali niti mogu uticati na izborne rezultate", dodao je Đidelija.

20:08

Šerif Špago koordinator Koalicije za Mostar(SDA, SBB, BPS i SBIH) obratio se nakon zatvaranja biračkim mjesta u ovom bh. gradu.

"Izbori su prošli realativno dobro. Mi u Koaliciji smo zadovoljni da su u najvećoj mjeri ispoštovane sve procedure i što se tiče glasanja i epidemiološke situacije.

Prema prikupljenim podacima izlaznost u Mostaru je oko 52 posto, ovo nije konačan broj, to je ono što smo mi do sada uspjeli prikupiti. Potrebno je uzeti u obzir da u ovaj broj ne ulaze ljudi koji su glasali putem mobilnih timova i drugi", kazao je Špago.

19:36

Navodno je na izborima u Mostaru glasalo više od 50 posto Mostaraca.

19:11

Ukupan odziv Mostaraca i Mostarki na današnjim izborima CIK BiH će saopštiti u 21 sat, a prve rezultate CIK će saopštiti u ponoć.

Posmatrači koalicije "Pod lupom" rekli su da ohrabruje činjenica da do sada nije zabilježen nijedan slučaj bugarskog voza (birači na biračko mjesto dolaze sa već označenim glasačkim listićima, a iznose prazne).

19:00

Prvi put nakon 12 godina održani su izbori u Mostaru. Čekamo prve informacije. Do 16 sati je glasalo oko 40 posto Mostaraca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije