Uživajte u posljednjim danima ljeta, sljedeće sedmice stiže veliko zahlađenje

Radiosarajevo.ba
Uživajte u posljednjim danima ljeta, sljedeće sedmice stiže veliko zahlađenje
Foto: Adis Alić / Munje iznad Tuzle

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo umjereno oblačno vrijeme. Nešto više oblaka bilo je u zapadnim i sjeverozapadnim područjima.

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica i Sokolac 13 stepeni, Bugojno, Ivan Sedlo, Sarajevo i Tuzla 16, Drvar i Srebrenica 17, Bijeljina, Jajce, Livno, Zenica i Zvornik 18, Brčko, Doboj i Sanski Most 19, Banja Luka, Grude, Prijedor i Široki Brijeg 20, Bihać 21, Gradačac 22, Trebinje 23, Mostar 25, Neum 26 stepeni. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznoiso 948 milibara, za 6 milibara je viši od normalnog i poro raste.

Bioprognoza: Nakon svježije noći i mirnijeg sna, veći dio prijepodneva će također biti ugodnije uz umjerene temperature. U drugom dijelu dana moguć je pojačan osjet sparine, stoga je preporučljivo ne izlagati se pretjeranim aktivnostima, te posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i UV zračenja. 

Danas u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Nešto više oblaka očekuje se u sjeverozapadnim područjima. Tokom dana, povećanjem oblačnosti, u sjeverozapadnim i višim planinskim djelovima moguć je i kratkotrajni pljusak. Vjetar u Bosni slab na momente i umjeren promjenljivog smjera, a u Hercegovini umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 26 do 32, na jugu do 36 stupnjeva. U Sarajevu malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Tokom dana, postupno povećanje oblačnosti. Najviša dnevna temperatura oko 30 stepeni.

Subota: Sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana, povećanjem oblačnosti, u višim planinskim djelovima moguć je i kratkotrajni pljusak. Jutarnja temperatura od 15 do 20, na jugu do 24, a najviša dnevna od 27 do 33, na jugu do 36 stepeni.

Nedjelja: Malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Razvojem oblačnosti, ponegdje u centralnim i zapadnim područjima sa kišom ili kratkotrajnim pljuskom. Jutarnja temperatura od 15 do 20, na jugu do 24, a najviša dnevna od 28 do 34, na jugu do 36 stepeni.

Ponedjeljak: Postupno naoblačenje sa zapada uvjetovat će padavine u našoj zemlji. Kiša pljuskovi i grmljavina se očekuje u zapadnim i sjeverozapadnim područjima, a do kraja dana padavine se očekuju i u ostalim dijelovima. Jutarnja temperatura od 15 do 21, na jugu do 24, a najviša dnevna od 28 do 34, na jugu do 36 stepeni, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Podsjetimo, meteorolog amater Nedim Sladić jučer je za portal Radiosarajevo.ba otkrio da od ponedjeljka, 2. septembrastiže veliko zahlađenje.

"Kiša, lokalni pljuskovi i gmrljavina su mogući u drugom dijelu dana kako postoji ta manja količina zraka koja kruži u visinskom polju atmosfere. To će detabilizirati atmosferu uglavnom u predplaninskim i planinskim područjima, te uz dinarski sistem u drugom dijelu dana kada može biti kratkotrajne ili slabe kiše - uz mogući pljusak sa grmljavinom", objasnio je, pa nastavio:

"Od drugog septembra krajem dana, pa trećeg septembra u gotovo cijeloj zemlji doći će do naoblačenja sa sjeverozapada. To će biti uzrokovano prolaskom hladnog frontalnog sistema koji će biti poprilično izražen. On će donijeti obaranje temperature zraka, ponegdje za više od 15 stepeni u odnosu na sadašnje vrijednosti. Tako da se očekuju kiša, pljuskovi, a ponegdje i grmljavina. Moguća su i grmljavinska nevremena prilikom prolaska te hladne fronte", kazao je ovaj meteorolog amater dodavši:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije