Uzbuna još na snazi: Zagađenje izrazito veliko u jutarnjim i večernjim satima

Radiosarajevo.ba
Uzbuna još na snazi: Zagađenje izrazito veliko u jutarnjim i večernjim satima
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sarajevo

I pored kratkotrajnih poboljšanja kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo danas, rezultati monitoringa ukazuju da je neophodno zadržati epizodu Uzbune, budući da su u ranim jutarnjim i noćnim satima i dalje prisutne izrazito visoke vrijednosti zagađujućih materija PM10, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo. 

Dnevne prosječne vrijednosti ovog polutanta u zraku jučer su iznosile 368,2 µg/m3 u Ilijašu, 306 µg/m3 na Otoci, 168,3 µg/m3 na Vijećnici i 282,6 µg/m3 na Ilidži.
Današnje prosječne vrijednosti PM10 do 13:00 sati iznosile su 301,50 µg/m3 u Ilijašu, 247,38 µg/m3 na Otoci te 288,47 µg/m3 na Ilidži.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda i u naredna dva dana će se zadržati stabilno vrijeme uz pojavu temperaturne inverzije, a čija uspostava podrazumijeva slabo ili nikakvo miješanje zraka iz prizemnih slojeva sa slojevima na visini. To pogoduje nagomilavanju štetnih polutanata u prizemnom sloju atmosfere.

Počele kontrole, evo koliko vozila nije prošlo Eko test

Krajem 2019. godine, Ministarstvo prometa i komunikacija Federacije BiH uputilo je obavijest svim stanicama tehničkog pregleda vozila na obavezu primjene odredbe članaka 2. i 11. Pravilnika o ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila (EKO test) u stanicama za tehnički pregled vozila. Potvrdio je to za Radiosarajevo.ba Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija.


"Podsjećamo da se u okviru epizode Uzbuna preduzimaju mjere zabrane kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO3 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa uz asistenciju organa MUP-a, te zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu manju od EURO3 u zoni A. Ovo se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, Ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila pravnih lica koja za potrebe komunalnih preduzeća izvode radove na hitnim intervencijama, vozila sa diplomatskim tablicama, vozila invalidnih lica, taxi vozila i vozila hitnih intervencija (civilne zaštite, hitne pomoći, vatrogasaca), saopćeno je. 

Na snazi je i zabrana korištenja čvrstih goriva i teških ulja svim pravnim i fizičkim licima koji ih koriste u tehnološkom procesu.Organizacija nastave u školama sa ciljem izbjegavanja gužve u javnom gradskom prevozu, a po potrebi obustava nastave, još jedna je od mjera obuhvaćenih ovom epizodom.

Na snazi ostaju i mjere iz epizoda „Upozorenje“ i “Pripravnost” u svim zonama Kantona Sarajevo.

Apeluje se na sve obveznike da se pridržavaju primjene Plana interventnih mjera u slučejevima prekomj zagadenosti zraka, te na stanovništvo da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju zraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije