SIPA u Sarajevu uhapsila 12 osoba zbog utaje poreza

Radiosarajevo.ba
SIPA u Sarajevu uhapsila 12 osoba zbog utaje poreza
Foto: Facebook / Ilustracija
Sinoć je u velikoj akciji SIPA-e izvršena velika akcija pretresa mnogih ugostiteljskih objekata i drugih lokacija zbog utaje poreza.

Nakon višemjesečne istrage Tužilaštva KS i Državne agencije za istrage i zaštitu, pripadnici SIPA-e uhapsili su 12 osoba zbog krivičnih djela porezna utaja, zloupotreba položaja ili ovlasti i računarsko krivotvorenje.

"Među osobama koje su uhapšene su uglavnom vlasnici sarajevskih ugostiteljskih objekata i odgovorne osobe firmi koje su se bavile servisiranjem fiskalnih kasa", navode u zajedničkom saopćenju Tužilaštva KS i SIPA-e.

Pripadnici SIPA-e su uz asistenciju inspekcije izvršili pretres i u nekim od lokala u Sarajevo City Centru (SCC).

Prema našim saznanjima, oduzeti su računari i drugi predmeti koji će koristiti u istrazi.

U toku jučerašnjeg dana a u sklopu akcije kodnog naziva „Kasa“ izvršeni su pretresi na 30 lokacija na području Kantona Sarajevo.

Medu osobama koje su lišene slobode su uglavnom vlasnici sarajevskih ugostiteljskih objekata i odgovorne osobe firmi koje su se baville servisiranjem fiskalnih kasa. Prema informacijama izvršen je pretres sarajevskih objekata "Vatra", ''Metropolis'', restoran "Una", "Kibe" "Luka". 

Kako nezvanično saznajemo, u akciji je uhapšen Nedim Čedić, vlasnik sarajevskog lokala "Vatra".

"Nakon kriminalističke obrade u SIPA-e, osumnjičeni će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predati u nadležnost Tužilaštva KS na daljnje postupanje", navodi se u saopćenju Tužilaštva KS. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije