Usvojena rezolucija: Parlament osudio hrvatske inicijative za federalizaciju države

Radiosarajevo.ba
Usvojena rezolucija: Parlament osudio hrvatske inicijative za federalizaciju države
Usvajanjem Rezolucije kojom se osuđuju inicijative za federalizaciju države i entiteta zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Federacije BiH završili su danas vanrednu sjednicu.

Iako su članovi Hrvatskog narodnog sabora, koji se sastoji od HSS, HKUD-a i dva HSP-a, napustili ovu sjednicu, rezolucija Damira Mašića (SDP-a) usvojena je glasovima svih 70 prisutnih zastupnika na ovoj sjednici.

Ipak za nju nisu glasali zastupnici iz HDZ-a BiH, kao jedini predstavnici hrvatskog naroda koji su ostali prisutni na sjednici.

Zastupnici HNS-a sjednicu su napustili nakon brojnih žustrih rasprava koje su vodili sa zastupnicima drugih partija.

Predsjednik Kluba HNS-a Jozo Bagarić kazao je kako je ova Rezolucija napad na Hrvate, dok je predsjednik FBiH i potpredsjednik HDZ-a Marinko Čavara kazao kako je usvajanje ove rezolucije potpuno nepotrebno i da se parlamentarci trebaju baviti donošenjem reformskih propisa.

Iako je ova rezolucija podijelila Parlament FBiH na nacionalnom osnovu, zanimljivo je da se zbog nje dogodila veoma rijetka situacija da se većina zastupnika složi oko jedne stvari.

Donosimo vam i cijeli tekst ove Rezolucije, koja je objavljena na zvaničnoj stranici Parlamenta FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije