Usvojena Deklaracija: BiH se zvanično usprotivila izgradnji Pelješkog mosta

Radiosarajevo.ba
Usvojena Deklaracija: BiH se zvanično usprotivila izgradnji Pelješkog mosta
Zastupnici Zastupničkog doma PSBiH usvojili su Deklaraciju o Pelješkom mostu.

Sa 27 glasova za, 11 protiv i jednim suzdržanim glasom, zastupnici Predstavničkog doma PSBiH usvojili su, u trećem pokušaju Deklaraciju o Pelješkom mostu koju su ranije potpisala 24 zastupnika.

U Deklaraciji o Pelješkom mostu pozivaju se nadležni organi Hrvatske, odnosno EU, da bez odgađanja obustave radnju čiji cilj može biti umanjenje ili potpuno ukidanje suverenih prava BiH i da se hitno uključe u razgovore s BiH radi postizanja bilateralnih rješenje u pogledu razrješenja granica na moru.

Također upućen je poziv susjednoj zemlji da se hitno uključi u bilateralne razgovore sa BiH radi postizanja rješenja u pogledu razgraničenja na moru na principima uvažavanja suverenih prava BiH.

Iz Deklaracije je ranije izbačen dio u kojem Zastupnički dom PSBiH traži od nadležnih institucija BiH pokretanje procedure izlaska iz Ugovora o granici BiH i Hrvatske, prenosi BHRT.

Usvojen je i prijedlog Aleksandre Pandurević, u kojem je predložila je da se u deklaraciju ugradi i poziv Hrvatskoj, odnosno EU za obezbjeđivanje uslova za infrastrukturno povezivanje BiH sa Hrvatskom i EU ubrzanjem izgradnje mosta na Savi, revitalizacijom Unske pruge te izgradnjom saobraćajnice kroz Popovo polje u okviru Jadransko-jonskog puta.

Nikola Lovrinović povukao je svoj zahtjev da se glasa o odustajanju od izjašnjavanja o deklaraciji o gradnji Pelješkog mosta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije