Ustavni sud povukao Zakone o državnoj službi jer mogu naštetiti FBiH

Fena
Ustavni sud povukao Zakone o državnoj službi jer mogu naštetiti FBiH
Ustavni sud Federacije BiH donio je rješenje o privremenoj mjeri koja se odnosi na primjenu dvaju članova Zakona o državnoj službi Federacije BiH  (član 11a i 75b) što znači da su privremeno stavljeni van snage.

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović pojasnio je danas u izjavi novinarima da se to radi u slučaju kad sud ocijeni da postoji opasnost od nanošenja direktne štete Federaciji BiH.

"Kod privremene mjere je bitno (cijenim da je Ustavni sud FBiH prihvatio privremenu mjeru) što se obustavljanjem spomenuta dva člana onemogućava provođenje zapošljavanja u javnom sektoru rukovodećih državnih službenika koji bi bili na mandatu. Bitno je da je Ustavni sud ocijenio da se može nanijeti nepopravljiva šteta FBiH ako se odmah krene s implementacijom ovog zakona", kaže on.

Pojašnjava da zapošljavanje po mandatu, ustvari, znači da, kad nosiocu izvršne funkcije istekne mandat, rukovodeći državni službenik više nije na toj poziciji.   

Dunović je pojasnio da je Ustavni sud FBiH postupio po njegovom zahtjevu u kojem je naveo da "opravdano sumnja da se može dovesti FBiH u situaciju nepopravljive štete".

"Nepopravljiva šteta znači da ako se primijeni zakon, mi dolazimo u poziciju da se zapošljavaju državni službenici u skladu s novim zakonom, povećavamo broj radnih mjesta, a ljudima koji su bili na tim pozicijama uskraćujemo ustavno pravo na rad samo zato što nisu pripadnici neke političke opcije ili zato što nosilac funkcije ne simpatizira konkretnu osobu",  naglasio je potpredsjednik FBiH Milan Dunović.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije