Ustavni sud odbio apelaciju Muriza Memića: Neću stati, nek se tužioci pridruže

F. Z.
Ustavni sud odbio apelaciju Muriza Memića: Neću stati, nek se tužioci pridruže
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ifet Feraget i Muriz Memić

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Muriza Memića podnesenu zbog nepostojanja djelotvornosti istrage Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Prva apelacija podnesena je u oktobru 2016. godine i odluka je bila u janurau 2017. godine. Druge apelacije podnesne su 2017. godine, objedinjene su u jednu, a odluka je donesena skoro dvije godine kasnije.

Muriz Memić i Ifet Feraget održali veliku konferenciju za medije

"Jedna je apelacija bila podnijeta zbog svjedoka u aleji, a druga se odnosila na policajce. U odnosu na svjedoka je Kantonalno tužilaštvo donijelo odluku da neće provoditi istragu, jer ne postoje novi dokazi i osnov sumnje da je počinjeno ubistvo. Druga apelacija je bila kada je obustavljen postupak protiv sedam policajaca, zbog toga što je Tužilaštvo reklo da nema elemenata krivičnog djela. Te apelacije je Ustavni sud spojio u jednu i odlučivao o njima 11. juna 2019. godine. Prva apelacija je podnijeta u augustu 2017., a druga u novembru 2017. godine. To su u suštini druga i treća, jer bila je jedna i koju sam podnio u oktobru 2016. Po njoj je Ustavni sud donio odluku u januaru 2017. godine. Nakon tri mjeseca je odlučeno o glavnoj apelaciji, a druge dvije nakon skoro dvije godine. Zbog čega je prva apelacija rješena za tri mjeseca, a druga za dvije godine?", rekao je Ifet Feraget za Radiosarajevo.ba.

Novi protesti, 18. po redu zakazani su za subotu u 18 sati ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu. Feraget ističe kako situaciju u pravosuđu mogu riješiti samo građani Bosne i Hercegovine.

"Ovo je sve do nas. Mi ovo moramo riješiti. Neće stranci to riješiti, ako mi nećemo. To je indirektno rekao i Inzko", istaknuo je Feraget. 

Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića istaknuo je kako ne misli stati sa svojom borbom.

"Ovo je 18. put da ću ukazati na kriminal i korupciju u pravosuđu. Prvi sam koji je rekao da je Dalida Burzić korumpirana i da je pravosuđe korumpirano. Tri i pol godine to radim i ne mislim stati. Sada je državno Tužilaštvo na potezu", istaknuo je Memić.

Na proteste su pozvali i visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini - Valentina Inzka.

"Želim pozvati i Inzka, ali i ovih 11 tužioca koji su podnijeli disciplinsku prijavu protiv Dalide Burzić. Protiv nje treba podnijeti i krivičnu prijavu. Mislim da bi ti tužioci trebali doći i stati uz nas. Vidjeli smo da je Tegeltija sakrio tu prijavu da bi ona prošla za sutkinju. Pravosuđe je korumpirano i to sada vide svi, a ja to govorim već više od tri godine", dodao je Memić.

Memić očekuje da Tužilaštvo BiH provede istragu.

"Ja ću pozvati državno Tužilaštvo da uradi što treba, ako ne uradi, onda ću morati ja uraditi nešto. Ovo više niko ne može sakriti. Samo tražim da urade svoj posao. Ja ću uraditi po dokazima koje imaju u državnom Tužilaštvu, a onda će oni biti odgovorni", rekao je Memić.

Podsjećamo, 8. februara 2016, Dženan Memić (22) stradao je dok je s djevojkom Alisom šetao Velikom alejom na Ilidži. Memić je sedam dana kasnije preminuo 15. februara na KCUS-u, a od tada je trajalo suđenje u slučaju njegove tragične smrti.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju. Vrhovni sud FBiH poništio je oslobađajuću presudu Seferovićima i naložio novo saobraćajno vještačenje. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, a u tome im pomažu i brojni građani.

Više o slučaju Memić pročitajte OVDJE. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije