Ustavni sud BiH odbacio apelaciju RS-a

Anadolija
Ustavni sud BiH odbacio apelaciju RS-a
Ccbh.ba / Ilustracija
Ustavni sud BiH je odbacio kao nedopuštenu apelaciju Republike Srpske protiv presude Suda Bosne i Hercegovine.

Tom presudom je potvrđena prvostepena presuda tog suda u dijelu u kojem je utvrđeno pravo vlasništva Bosne i Hercegovine na nekretninama upisanim u privremenom listu nekretnina Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove Republike Srpske.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas, 23. novembra 2016. godine, održao redovnu, 46. sjednicu Velikog vijeća. 

Spornu nekretninu na području Han Pijeska čine objekt Ministarstva odbrane i pašnjak IV klase, ukupne površine 11.474,00 m2, a Republičkoj upravi za geodetske i imovinskopravne poslove Republike Srpske presudom Suda BiH je naloženo da izvrši uknjižbu prava vlasništva na Bosnu i Hercegovinu na navedenim nekretninama i da izvrši brisanje upisa svih prava apelantice kao tužene upisane na predmetnim nekretninama, što je Republika Srpska dužna trpjeti. 

Apelacija je odbačena kao nedopuštena, zato što je preuranjena, jer je podnesena prije donošenja odluke nadležnog suda o izjavljenom pravnom lijeku.

Naime, apelantica (Republika Srpska) je 27. septembra 2016. godine izjavila reviziju Sudu BiH protiv drugostepene presude.

U interesu apelanta jeste da se iscrpe sve mogućnosti odlučivanja pred redovnim sudovima, u skladu sa pozitivnim propisima. S obzirom na izuzetke predviđene u važećim odredbama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, prema kojem nadležni sud može dopustiti reviziju u svim predmetima, Ustavni sud bi donošenjem svoje odluke prije donošenja odluke nadležnog suda o izjavljenoj reviziji prejudicirao to pitanje.

Nakon donošenja odluke o zahtjevu Republike Srpske za reviziju protiv drugostepene presude, nezavisno od sadržaja te odluke, apelant ima mogućnost da ponovo podnese apelaciju.

U skladu sa zaključkom da je apelacija preuranjena, Ustavni sud je zaključio da nema osnove za razmatranje apelantovog prijedloga za donošenje privremene mjere za obustavljanje izvršenja odluka Suda BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije