Uspješna transplatacija u UKC-u: Otac darovao bubreg kćerki

Radiosarajevo.ba
Uspješna transplatacija u UKC-u: Otac darovao bubreg kćerki
U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS u petak je uspješno obavljena 30. transplantacija bubrega, za koju su kompletnu preoperativnu pripremu pacijenta i davaoca uradili domaći ljekari.

Pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove Slobodan Hajder istakao je da će, iako su ljekari UKC-a još jednom dokazali da su sposobni da sami obavljaju ovaj posao, supervizija iskusnih kolega biti potrebna još neko vrijeme, prenosi Glas Srpske.

"Prva transplantacija bubrega u UKC-a urađena je prije sedam godina uz pomoć tima iz VMA-a koji sve vrijeme učestvuje u edukaciji našeg kadra. Prethodna, odnosno 29. transplantacija obavljena je prije mjesec", kazao je  Hajder.

Šef medicinskog dijela Tima za transplantaciju UKC RS Milorad Grujičić istakao je da su pacijenti, koji su bili šestočasovnoj transplantaciji bubrega, dobro, a riječ je ocu koji je svoj kćerki darovao bubreg.

"Prošle godine naša pacijentkinja, kojoj je donor bio djed, rodila zdravo dijete. Osim nje, u drugom stanju je još jedna naša pacijentkinja", kazao je Grujičić.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi istakli su da će ubuduće transplantacioni tim UKC-a najvećim dijelom samostalno obavljati ovu proceduru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije