Uspješna transplatacija na KCUS-u: 19-mjesečni dječak iz Tuzle pušten kući

Radiosarajevo.ba
Uspješna transplatacija na KCUS-u: 19-mjesečni dječak iz Tuzle pušten kući
Devetnaestomjesečni dječak iz Tuzle, kojem je sredinom novembra urađena autologna transplantacija na Pedijatrijskoj klinici KCUS, pušten je na kućno liječenje.

Dječak je po završenoj transplantaciji boravio u izolacionoj sobi, sa posebnom temperaturom i pod posebnim nadzorom,  a post transplantacioni oporavak protekao je bez komplikacija.

 Direktor Discipline za zdravlje djeteta KCUS, prof.dr.Edo Hasanbegović,  kazao je da je dječak odlično reagovao na terapiju od samog prijema na liječenje.

 „Transplantacija koja je urađena kod ovog dječaka bila je složenija jer je dječak imao izuzetno malo kilograma. Uprkos tome sve je proteklo u skladu sa postojećim protokolima, te smo našeg malog pacijenta nakon sprovedene post transplantacione terapije otpustili na kućno liječenje. Njegovo stanje je po otpustu iz bolnice  stabilno. U  narednom periodu će, svake druge sedmice, raditi analize krvi u UKC Tuzla, a jednom mjesečno ćemo raditi i kontrolu na Pedijatrijskoj klinici KCUS“ – istakao je prof.dr.Edo Hasanbegović. 

Autologna transplantacija je vrsta transplantacije gdje se upotrebljavaju bolesnikove vlastite matične ćelije. Matične ćelije se sakupljaju unaprijed te se zamrznute čuvaju za upotrebu u kasnijem stadiju bolesti. Njihova je uloga da zamijene matične ćelije oštećene visokim dozama kemoterapije koja se koristi za liječenje postojeće bolesti.

Prema riječima prof. Hasanbegovića trenutno je u pripremi za autolognu tranplantaciju i petnaestogodišnjak iz Sarajeva.

 „Radimo na prikupljanju matičnih ćelija za ovog dječaka. Njegova kilaža je dosta dobra, te će biti lakše uraditi transplantaciju, koja je predviđena za sredinu januara 2018.godine“ – naglasio je prof.dr. Hasanbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije