Uspjeh SIPA-e u Europi: Pomogli njemačkoj policiji da riješe ubistvo staro 27 godina

Fena
Uspjeh SIPA-e u Europi: Pomogli njemačkoj policiji da riješe ubistvo staro 27 godina
SIPA / Ilustracija
Uspjesi Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) mjerljivi su ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u Europi, te su tako ovih dana službenici SIPA-e pomogli njemačkoj policiji da riješe ubistvo staro 27 godina.

Tačnije, poduzimajući mjere i radnje na dokumentiranju krivičnih djela koja se istražuju u okviru predmeta kodnog naziva "Lutka", SIPA je ustupila policijskim organima Njemačke podatke o identitetu osobe koja je počinila ovo krivično djelo.

Prije nekoliko dana pisali smo o ovom slučaju, a danas se zvanično oglasila i SIPA saopćenjem za javnost. 

Navedeno ubistvo počinjeno je 1990. godine na području Njemačke, a nakon provjera, potvrđen je identitet počinioca i rasvijetljeno je krivično djelo, stoji u saopćenju. 

Navedena osoba bila je predmet rada SIPA-e u okviru predmeta "Lutka" i protiv nje je Tužilaštvu BiH podnese izvještaj o počinjenom krivičnom djelu na području BiH.

Istražni tim SIPA-e kodnog naziva "Lutka“ aktivno nastavlja rad s ciljem rasvjetljavanja velikog broja ubistava, razbojništava, iznuda i drugih teških krivičnih djela, te se u narednom periodu očekuju novi rezultati.

Informacije koje je SIPA ustupila bile su ključne za istragu u Njemačkoj, a SIPA je još jednom pokazala da je ključni partner u međunarodnoj policijskoj saradnji u najsloženijim predmetima, saopćeno je iz SIPA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije