Ured tužiteljice Burzić znao za slučaj koji je prijavio svjedok iz predmeta Tegeltija

Radiosarajevo.ba
Ured tužiteljice Burzić znao za slučaj koji je prijavio svjedok iz predmeta Tegeltija
Foto: Radiosarajevo.ba / Dalida Burzić

Bivša glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić izjavila je za "Dnevni avaz" da je niko nikada nije zvao, „a kamoli urgirao za predmet 'Alešević'. 

Žurnal: Milan Tegeltija trgovao krivičnim istragama!

Oglasio se Milan Tegeltija nakon pisanja Žurnala

„Za ovog čovjeka sam čula kad mi je poslao tortu. Tek tada sam vidjela o čemu se radi, jer je na torti napisao broj predmeta. Ali, ovo je jedan od hiljadu predmeta. No, nikad me niko nije u vezi s njim kontaktirao, čak ni urgenciju (Alešević) nije poslao u vezi s tim predmetom Uredu glavnog tužioca KS, a mogao je - rekla je Burzić za Dnevni avaz, prenosi NAP.

Prema navodima magazina Žurnal, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija trebao je "ubrzati" istragu u jednom slučaju u kojem je oštećeni privrednik iz Velike Kladuše Tegeltijinom posredniku Marku Pandži, policijskom službeniku, predao 2.000 KM kako bi Tužilaštvo u Sarajevu uzelo u obradu predmet u kojem je privrednik Nermin Alešević oštećena strana.

Tegeltija je demantirao navode da je umiješan u taj korupcijski skandal, dok je Žurnal naknadno objavio i prepisku između Tegeltije, Pandže i Aleševića.

Premda bivša tužiteljica Burzić tvrdi da Alešević „čak ni urgenciju nije poslao u vezi s tim predmetom Uredu glavnog tužioca KS, a mogao je“, Patriji je pokazan na uvid dokument iz kojeg se vidi da je taj privrednik dostavljao materijale Tužilaštvu KS, da je Tužilaštvo vodilo službenu korespondenciju sa Aleševićem, a da je u taj razgovor bila uključena i tužiteljica Burzić.

Odgovor glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić privredniku Nerminu Aleševiću - undefined

Printscreen: Odgovor glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić privredniku Nerminu Aleševiću

„Povodom Vašeg obraćanja ovom Tužilaštvu putem e-maila od 18.02.2019. godine, obavještavamo Vas da je Vaša informacija, sa priloženom dokumentacijom, dostavljena u krivični predmet...“, stoji u elektronskoj pošti koju je Alešević iz Ureda tadašnje Glavne tužiteljice Tužilaštva KS Dalide Burzić dobio krajem marta, dok je u taj razgovor bila uključena i tužiteljica Burzić.

„Istovremeno Vas obavještavamo da je Ured Glavne kantonalne tužiteljice izvršilo uvid u krivični predmet..., kojom prilikom je utvrđeno da su, suprotno Vašim navodima, u predmetnom spisu preduzimane potrebe radnje u cilju donošenja konačne tužilačke odluke“, navodi se u ostatku prepiske Tužilaštva i Aleševića, od 27. marta ove godine.

Alešević je Tužilaštvu prijavio da su više lica, među njima Adnan Terzić i Amir Avdić, podigli  kredit kod Bobar banke u iznosu od oko dva miliona KM, a kao hipoteku su nezakonito založili objekt Agrokomerca u Velikoj Kladuši, u kojem je Alešević pod zakupom, što njemu predstavlja smetnje u poslovanju. Alešević je slučaj Tužilaštvu u Sarajevu prijavio u martu 2017. godine. Dvije godine kasnije Tužilaštvo još uvijek nije donijelo konačnu tužilačku odluku o ovom predmetu.

Tužiteljica Burzić od početka aprila radi kao sudinica u Sudu Bosne i Hercegovine, piše  NAP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije