Upozorenje nadležnih agencija u BiH: Širi se opasan kompjuterski virus

Radiosarajevo.ba
Upozorenje nadležnih agencija u BiH: Širi se opasan kompjuterski virus
Zbog novog kompjuterskog virusa, koji je ovih dana načinio veliku štetu brojnim korisnicima u cijelom svijetu, Agencija za informaciono društvo RS-a izdala je upozorenje u vezi s ovim virusom.

Tačnije, oni su upozorili da je uočeno globalno širenje nove varijante poznatog Petya ransomwarea (ucjenjivački software), pod nazivom Petwrap. On se širi eksploatacijom takozvane SMB ranjivosti, koja je korištena za širenje WannaCry ransomwarea, koji je u roku od 72 sata zarazio više od  300.000 računara.

"Za razliku od WannaCry koji je ciljao neažurirane verzije, Petwrap ima mogućnosti napada i na računare s ažurnim verzijama softvera. Dovoljno je da je samo jedan računar na mreži ranjiv na SMB ranjivost da se zarazi kompletna mreža ažuriranih računara“, rekao je direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević.

On dodaje da Petya, za razliku od drugih ransomwarea ne enkriptuje pojedinačne datoteke. Ovaj ransomware enkriptuje MFT (Master File Table) hard diska i onemogućava pristup MBR (Master Boot Record), zaključavajući informacije o imenima, veličinama i lokacijama datoteka na fizičkom disku.

"Ovim putem pozivamo sva fizička i pravna lica u Republici Srpskoj da, ako uoče navedene simptome infekcije, o tome bez odgađanja obavijeste CERT Republike Srpske putem websitea https://oib.aidrs.org ili putem e-mail adrese oib-cert@aidrs.org. Na siteu CERT-a su dati detaljni tehnički podaci, kao i preporuke za prevenciju širenja ovog ransomvera“, naglasio je Rajčević.

OIB – CERT Republike Srpske vrši aktivan nadzor nad širenjem ove infekcije i o eventualnim pojavama Petwrap ransomwarea u kibernetičkom prostoru Republike Srpske, s preporukama u vezi sa sanacijom štete obavijestit ćemo javnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije