U BiH se pojavile lažne ramazanske vaktije, Islamska zajednica poziva na oprez

Radiosarajevo.ba
U BiH se pojavile lažne ramazanske vaktije, Islamska zajednica poziva na oprez
0 / Foto: Radiosarajevo.ba
Sveti islamski mjesec ramazan je nastupio, a kako tvrde iz Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, s njim i novi problemi za muslimane, jer su se u našoj zemlji pojavile lažne vaktije.

Zbog ovih navoda oglasili su se i iz Islamske zajednice BiH, te je mutfija dr. Enes efendija Ljevaković istaknuo kako su jedine ispravne vaktije one koje izdaje upravo Islamska zajednica.

"S obzirom da je s dolaskom mubarek mjeseca ramazana uočena pojava neispravne ramazanske vaktije, koja nije u skladu sa službenom vaktijom IZ u Bosni i Hercegovini, a koju su izdali neki neodgovorni pojedinci ili grupice izvan struktura Zajednice, obavještavamo muslimane i muslimanke da je jedino ispravna, legalna i legitimna vaktija koju izdaje IZ te da ne nasjedaju na smicalice onih koji svojim zlonamjernim ili neodgovornim postupcima pokušavaju unijeti smutnju i zabunu među vjernike. Ova neispravna vaktija znatno odstupa od službene vaktije IZ i post po njoj nije ispravan", ef. Ljevaković.

Podsjećamo, sveti islamski mjesec ramazan nastupio je u utorak nakon akšam namaza, te označava mjesec u kojem se muslimani širom svijeta odriču hrane i pića, ali i ružnog govora i postupaka, od izlaska do zalaska sunca. 

To je poseban mjesec, kojeg kruniše Ramazanski bajram, jedan od dva najsvetija praznika u Islamu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije