Upozorenje GSS-a Sarajevo zbog olujnog vjetra: Suzdržite se od odlaska na planinu

Radiosarajevo.ba
Upozorenje GSS-a Sarajevo zbog olujnog vjetra: Suzdržite se od odlaska na planinu
Prema trenutnim raspoloživim meteorološkim prognozama, Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveni meteoalarm za područje cijele Bosne i Hercegovine.

Upozorenje je izdato za period 11. i 12. decembra, zbog najave jakog olujnog vjetra sa mogućim udarima orkanske jačine, koji mogu dostizati brzinu i do 110 km/h.

Gorska služba spašavanja – stanica Sarajevo apelira na sve građane da se u navedenim danima suzdrže od odlazaka u planine, ili bilo kakvih oblika aktivnosti u prirodi, kao i nepotrebnih izlazaka iz zatvorenih prostora i kretanja u urbanim sredinama.

"Vjetar predstavlja strujanje zraka nastalo neizjednačenim pritiskom u atmosferi zbog meteoroloških mijena. Vjetar je određen brzinom, smjerom i jačinom. Brzina ili jačina vjetra izražava se uobičajenom jedinicom za brzinu - metrima u sekundi, kilometrima na sat ili čvorovima, i vrlo rijetko ima konstantu.

Jačina vjetra može se približno ocjeniti i prema njegovom djelovanju na čovjeka ili objekte u njegovoj okolini. Na jačinu vjetra utječe i konfiguracija tla, prisustvo prirodnih i umjetnih prepreka, obraslost terena i slično.

Usljed svog djelovanja na okolinu, te dostizanja određene jačine, vjetar ima mogućnost mehaničkog djelovanja na predmete, tj. njihovo pomjeranje, prevrtanje, obaranje, čupanje, bacanje isl., to za posljedicu može imati oštećenje i uništenje tih ili drugih predmeta, kao i nanošenje povreda ljudima u njihovoj blizini, koje nerijetko mogu imati i smrtne posljedice. U cilju izbjegavanja svega navedenog, GSS - stanica Sarajevo savjetuje:

- Ne podcjenjujte moć vjetra,
- Zaklon potražite u čvrstim, zatvorenim objektima, ili tik uz njih,
- Ne napuštajte zaklon ukoliko to zaista ne morate,
- Pratite izvještaje i saopštenja nadležnih službi,
- Ne krećite se tik uz saobraćajnicu ili šine,
- Držite se za rukohvate gdje god je to moguće,
- Izbjegavajte kretanje na uzvisinama (krov, zid, merdevine, oborena stabla i sl.),
- Budite svjesni svoje okoline; pazite na leteće ili padajuće predmete,
- Ne prolazite ispod električnih vodova i ne prilazite oborenim,
- Usporite i volan držite objema rukama,
- Pazite na visočija vozila oko sebe; kombije, kamione, vozila sa prikolicom...,
- Ne zadržavajte se i ne parkirajte ispod drveća, stubova, krovova, staklenih fasada...,
- Odmah obavijestite nadležne službe o svim uočenim nesrećama ili potencijalnim opasnostima i upozorite ljude oko sebe,
- Pružite pomoć ako ste u mogučnosti i time nećete u opasnost dovesti sebe ili druge,
- Ukoliko napuštate kuću ili auto, pazite na oblačenje i indeks hlađenja.

Indeks hlađenja je subjektivni osjećaj na izloženoj koži zbog djelovanja vjetra. Ta vrijednost uvijek je niža od stvarne temperature zraka. U nastavku pogledajte tabelu indeksa hlađenja i kvivalente temperature prilikom djelovanja vjetra različite jačine", navodi se u saopćenju GSS-a.

 

Tablica_hladnoce_gss.jpg - undefined

GSS Sarajevo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije