Upoznajte zastupnice u Narodnoj skupštini Republike Srpske (FOTO + BIOGRAFIJA)

Radiosarajevo.ba
Upoznajte zastupnice u Narodnoj skupštini Republike Srpske (FOTO + BIOGRAFIJA)

U Narodnu skupštinu Republike Srpske izabrano je 12 žena, te one tako čine 14,45 posto ukupnog broja predstavnika. 

Među ovih 12 žena su i političarke koje su već duže vrijeme prisutne na političkoj sceni, kao što je, npr. Sonja Karadžić Jovičević, kćerka Radovana Karadžića, zastupnica SDS-a. Kao i u slučaju novoizabranog sastava Parlamenta FBiH, i među zastupnicima NS-a ima onih čiju je fotografiju i biografiju nemoguće naći na javnim domenama. 

U suradnji sa Sarajevskim otvorenim centrom i Fondacijom CURE, predstavljamo vam zastupnice Narodne skupštine RS-a:

Dušica Savić (SNSD): obavlja posao glasnogovornice SNSD-a i šefice kabineta načelnika.

 


 

Snježana Kelečević (SNSD): je predsjednica Skupštine Općine Laktaši.

 

 

 

Gordana Tešanović (SNSD): je dugogodišnja direktorica banjalučkog Doma zdravlja.






Milica Lovrić
(SNSD): rođena 22. 1. 1967. godine. Medicinski fakultet je završila u Tuzli. Specijalizaciju iz interne medicine je završila na VMA, a supspecijalizaciju iz kardiologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Zaposlena je u JU „Sveti Vračevi“ u Bijeljini gdje obavlja funkciju šefice Odsjeka kardiologije.

Vesna Jungić (SNSD): rođena 29. 5. 1964. godine. Ima završenu VSS-u, jedno vrijeme je bila predsjednica AŽS-a Derventa.




Željka Stojičić
(SNSD): pomoćnica ministra za finansije Republike Srpske, članica je Savjeta za praćenje izrade Prostornog plana za područje posebne namjene – Nacionalni park „Kozara“. Obavlja funkciju više stručne saradnice za zaštitu prirode u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Sonja Karadzic Jovičević (koalicija SDS-PUP-Radikali SRS RS): rođena 22. 5. 1967. godine u Sarajevu. Članica je odbora SDS-a. Kćerka je Radovana Karadžića.

 

 

Spomenka Stevanović (koalicija DNS-NS-SRS) je rođena 1. 4. 1962. godine. Završila je Pravni fakultet u Beogradu. Predsjednica je Kluba poslanika Demokratskog narodnog saveza u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predsjednica Administrativne komisije Narodne skupštine Republike Srpske. Nalazi se na čelu OO DNS Zvornik, članica je GO DNS-a i članica Predsjedništva Demokratskog narodnog saveza.

Neda Petrić (koalicija DNS-NS-SRS) je pravnica po struci, zaposlena je u Centru za kulturu Semberija.

 

 

 
Ivana Lovrić (koalicija Domovina) je ušla u Narodnu skupštinu Republike Srpske putem kompenzacijskog mandata.

Zorka Andrić (Narodni demokratski pokret) je ušla u Narodnu skupštinu Republike Srpske putem kompenzacijskog mandata.

Zdenka Gojković (Socijalistička partije) je načelnica Klinike za onkologiju u Banjoj Luci. Doktorirala je u oblasti karcinoma dojke i docentica je na Katedri za onkologiju Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci. Također je ljekarka humanitarka i već sedam godina aktivno je angažirana u radu humanitarnih organizacija. Svoj humani doprinos daje i radom u Savezu žena oboljelih od raka dojke – ISKRA kao i u Asocijaciji udruženja žena oboljelih od raka dojke BiH. 

Istraživanje vršila: Maida Zagorac 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije