Uposlenik Ministarstva za pitanje boraca FBiH osuđen na tri godine zatvora

Radiosarajevo.ba
Uposlenik Ministarstva za pitanje boraca FBiH osuđen na tri godine zatvora
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / FUP uhapsio Dragana Majstorovića, zaposlenika Federalnog ministarstva za pitanja boraca

Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, Kantonalni sud u Sarajevu oglasio je krivim Dragana Majstorovića, zaposlenika Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje službene isprave i krivotvorenje isprave. Osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine, navodi se u saopćenju Tužilaštva KS. 

Dragan Majstorović je optužen da je zloupotrebom položaja u ranijem periodu nezakonito izdao više od 30 lažnih uvjerenja o zapovijednoj dužnosti i ratnim odlikovanjima bivšim pripadnicima HVO-a-, a na osnovu kojih su oni neosnovano ostvarili povoljnije penzije u iznosu većem od 200 hiljada maraka. Većina od ovih 30 bivših pripadnika HVO-a ranije su procesuirani u Mostaru.

Istovremeno, pribavio je sebi nezakonitu korist u iznosu od oko 2.000 KM tako što je od jedne osobe uzeo novac za taksu koja se ne plaća, a zauvrzat joj izdao lažno uvjerenje.

Optužen je i da je pribavio krivotvorenu diplomu više ekonomske škole koju je upotrijebio prilikom zaposlenja u navedeno Federalno ministarstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije