Ugrožena im sigurnost: Radnici GRAS-a krenuli s protestom

B. T.
Ugrožena im sigurnost: Radnici GRAS-a krenuli s protestom
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Radnici GRAS-a otpočeli protest

Zaposlenici sarajevskog GRAS-a u krugu preduzeća otpočeli su protest, a zbog sve češćih napada na njihove kolege.

Okupljanje se podudarilo i sa danom GRAS-a te ovaj događaj koriste kako bi skrenuli pažnju javnosti na ugroženu sigurnost svojih kolega.  

Nakon što je prije nekoliko dana napadnut vozač trolejbusa, radnici GRAS-a su razmišljali i o obustavi saobraćaja, ali su na jučerašnjem sastanku Sindikata ipak odlučili da odustanu od te mjere, kako putnici ne bi ispaštali. 

Radnici GRAS-a otpočeli protest  - undefinedFoto: Radiosarajevo.ba: Radnici GRAS-a otpočeli protest

Zbog toga su nezadovoljstvo odlučili iskazati ovim okupljenjem, sa kojeg pozivaju nadležne da otkriju i procesuiraju počinitelje napada na njihove kolege. Ako se ništa ne bude poduzeto po tom pitanju, kažu da su spremni i na radikalnije mjere. 

Prema podacima Sindikata GRAS-a, napadi na zaposlenike ovog  preduzeća nisu rijetki, godišnje se zabilježe dva-tri fizička napada, dok su verbalni veoma česti.

Podršku radnicima GRAS-a dao je i ministar saobraćaja u KS Adnan Šteta. U izjavi novinarima on je rekao je da je danas veliki danas za GRAS, jer preduzeće obilježava 134 godine postojanja.

„To je ponos svih nas koji živimo i radimo u Sarajevu, ali nažalost, svjedoci smo da su se proteklih dana dešavali napadi na uposlenike GRAS-a, čime evo danas, radnici izražavaju nezadovoljstvo. Imaju moju apsolutnu podršku. Po pitanju sigurnosti građana i uposlenika GRAS-a, Ministarstvo je poduzelo određene korake, u narednom periodu idemo sa instalacijom video-nadzora na sva stajališta i sva prijevozna sredstva, kako bi ih iz saobraćajnog centra kontrolisali. Isto tako, u suradnji sa MUP-om, i kod ovog slučaja poduzeli smo neke radnje i molili da se što brže poduzmu koraci kako bi se zaštitili ljudi“, kazao je Šteta, objasnivši da će uvođenjem video nadzora na stajalištima i vozilima postojati i panik-alarmi, kako bi do MUP-a brže dolazile informacije.

Upitan kada će se to desiti, kazao je da je implementacija softvera već započeta, a da će fizička implementacija otpočeti u narednih mjesec.

„Proces će trajati godinu. Krenut ćemo od žarišta, najbitnijih stajališta i vozila. Do kraja iduće godine ćemo imati sve pod video-nadzorom“, najavio je Šteta.

Radnici GRAS-a otpočeli protest - undefinedFoto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Adnan Šteta

 

Amir Muminović, predsjednik Sindikata GRAS-a kazao je da se danas obilježava dan te firme, te su zajedno sa Udruženjem boraca ovog preduzeća organizirali obilježavanje povodom 134 godine postojanja kompanije.

Kako se u međuvremenu desio napad na njihovog kolegu, vozača trolejbusa, iskoristili su priliku da ukažu na sve češće napade na njhovo osoblje, samo zbog toga što čisto i savjesno rade svoj posao.

„Poduzimat ćemo i ekstremnije mjere ako se ne počnu rješavati takvi slučajevi. Nismo bili u prilici da vidimo se da se kazni neko ko je napadao naše osoblje“, kazao je Muminović.

Upitan koje su to ekstremnije mjere, kazao je da po zakonu imaju pravo na dvosatnu obustavu saobraćaja, okupljanje pred Vladom...

"Na kraju krajeva, imamo i onu krajnju, nepopularnu mjeru – za koju nismo jer evo mirnim protestom tražimo da se to počne rješevati, a to je generalni štrajk“,  kazao je Muminović.

Upitan da li je napadač na vozača trolejbusa priveden, Muminović je kazao da imaju informaciju da „policija poduzima sve mjere kako bi ta osoba bila sankcionirana“.

Adnan Klačar, vozač troljebusa, kazao je da svakodnevno imaju probleme i da ih putnici napadaju, uglavnom verbalno.

„Čine to zbog uslova, neredovnog trolejbuskog saobraća, inače situacije u GRAS-u, pa prebacuju loptu na nas, jer mi smo na prvoj  liniji, na udaru, samim ti i „najveći krivci“ za sve što se dešava. Što se tiče zadnjeg slučaja napada na kolegu, to je bilo ničim izazvano. Momak je ušao u vozilo s psom, pustio ga s povodca i kada ga je vozač upozorio na to, udario ga je“, kazao je Klačar.

Kontrolor Mladen Mirković kazao je da je situacija postala nepodnošljiva te je izrazio nadu da će vlast u Kantonu iznaći rješenje za ovaj problem.

"Ovo je dugogodišnji problem, ovo mora stati", kazao je Mirković, navodeći primjer od prije šest mjeseci, kada su u Vlakovu dvojica njihovih kolega, kako je kazao - nokautirani. 

Protest je trajao 30 minuta, nakon čega su se radnici i ministar Šteta  razišli.

Radnici GRAS-a otpočeli protest - undefinedFoto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije