Upitnik EU - Zvizdić: Mi to možemo, Hahn: Sretno, Bosno, sretno, Hercegovino!

Semra Hodžić
Upitnik EU - Zvizdić: Mi to možemo, Hahn: Sretno, Bosno, sretno, Hercegovino!
FOTO: Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić
Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn održao je danas u Sarajevu press konferenciju s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Press je održan nakon sastanka i uručenja Upitnika Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Zvizdić je rekao da je ovo jedan od najvažnijih dokumenata za BiH te da je ovih 3.200 pitanja glavni uvjet EU za BiH.

"BiH će biti sposobna da odgovori na vrijeme na ova pitanja", poručio je Zvizdić i, iako je iskazao bojazan zbog političkih nesuglasica u BiH, ipak je najavio da će BiH odgovoriti jednim glasom na ova pitanja.

Očekuju da će od evropskih institucija dobiti i finansijsku pomoć, kao i pomoć pri odgovorima.

Hahn je rekao da je današnji dan praznik za BiH i da je ovo pozitivna godina za BiH.

Kao postignuća naveo je reformsku agendu koja se počinje provoditi i usvajanje Mehanizma koordinacije i da će već naredne godine biti spreman esej koji ide na protokol.

"Cijeli ovaj proces može doprinijeti BiH", rekao je Hahn te je naglasio da misle o dobrobiti BiH i njenih građana, a ne da bi zadovoljili EU.

"Proces evropskih integracija sa sobom nosi stabilnost, mir, radna mjesta, prosperitet i bolji standard za građane BiH tako da ne moraju napuštati zemlju", istaknuo je Hahn. "Na osnovu iskustava s drugim zemljama, to će dovesti strane investitore koji će osjetiti sigurnost."

Hahn je naveo da ovaj elektronski upitnik izgleda kao kreditna kartica: Da biste je koristili, morate je napuniti.

Zatim je Hahn poželio sreću BiH.

Iako mehanizam koordinacije nije usvojen, Hahn je rekao da je on započeo prije ovih aktivnosti i da će bh. političari imati ispit fleksibilnosti.

Zvizdić je najavio da će uskoro biti sastanak kako bi jednim glasom odgovorili na upitnik i da se nada da neće biti političkih nesuglasica.

Što se tiče učestale nacionalističke retorike u BiH, Hahn je rekao da je svjestan te retorike i da to nije dobro, kao i da je u zgradi Parlamenta zatekao grupu studenata koja gleda u budućnost, a ne unazad i da se treba fokusirati na ono što ljudi žele - radna mjesta, npr. reguliranje cijena lijekova što smatra pozitivnim. Poručuje da nema dobrobiti u stvaranju torova i apelira da se fokusiraju na socijalnu stabilnost itd.

Pitanje ekstremizma će i dalje ostati primarno pitanje u Vijeću ministara, rekao je Zvizdić na upit novinara.

Zvizdić je također poručio da će se usmjeriti na bolji životni standard, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i izrazio nadu da će izgraditi evropsku BiH mimo dosadašnje matrice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije