Upitna sudbina respiratora Srebrene maline: Ne želi ih ni sarajevska bolnica

4
Radiosarajevo.ba
Upitna sudbina respiratora Srebrene maline: Ne želi ih ni sarajevska bolnica
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Respiratori iz afere Srebrene maline

Nastavak podjele respiratora Srebrene maline je upitan.

Sveučilišna klinička bolnica Mostar telefonskim putem je obaviještena da bi im trebali biti isporučeni donirani respiratori od Civilne zaštite FBiH.

Ovu ponudu su odbili jer "po procjeni anesteziologa takvi uređaji ne mogu biti od pomoći našim pacijentima".

"Naprotiv, postoji opravdana sumnja da mogu ugroziti njihovo zdravlje. Svi anesteziolozi iz SKB Mostar su potpisali izjavu kako ne žele rukovati takvim uređajima jer nisu za kliničku uporabu"', rečeno je jučer iz ove bolnice za bljesak.info.

Opća bolnica 'Prim.dr. Abdulah Nakaš' neće preuzeti ove respiratore.

Šef COVID odjela ove bolnice, doktor Ednan Drljević za N1 tvrdi kako ih niko nije ni pitao za to.

"Poslali smo im dopis (Federalnoj upravi civilne zaštite, op.a.). Oni su htjeli našoj tehničkoj službi, bez obavijesti menadžmentu, da dovuku to i istresu to. Onda smo mi to zabranili jer imamo komisiju za prijem. Menadžment će kontaktirati tu komisiju, da se odluči za te respiratore da ili ne. Problem za te respiratore je što su kod njih neki džekovi, koji ne pašu na naše utičnice. Ne mogu nam tako nešto dovuć', istrest', okrenut' se i otići. To je neprimjereno i u krajnoj liniji nekulturno. Nema potrebe da nam tako istresaju, radi nečijih interesa'', rekao je Drljević.

Bez kompletnog procesa prijema u Opću bolnicu respiratori neće bit primljeni, defintivno je potvrđeno.

Odluka da li će uopšte i koliko biti prihvaćeno tih respiratora može se donijeti tek nakon servisiranja, preko komisije za prijem i menadžmenta, nakon priključivanja, pregleda, obuke, potom verifikacije, piše N1.

''I mi imamo dva, što smo dobili iz Emirata i hvala im, mislim da su identični, ali ne možemo ih isprobati jer čak i one utičnice koje su kineske ne odgovaraju na naše utičnice za zrak i kisik, nemamo servisera koji će obaviti nulti servis. Tako da nam to stoji neupotrebljivo'', pojasnio je Drljević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije