Upaljen crveni meteoalarm u našoj zemlji: Ozbiljno nevrijeme prijeti BiH

Radiosarajevo.ba
Upaljen crveni meteoalarm u našoj zemlji: Ozbiljno nevrijeme prijeti BiH
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Kišno Sarajevo u nedjelju popodne

Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru danas očekuje nevvrijeme, praćeno jakim vjetrom i obilnom kišom.  Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) proglasio je crveni meteoalarm za područje Trebinja.

U ostalom dijelu BiH, kao i susjedne Hrvatske na snazi narandžasti meteoalarm.

Pogledajte kako je olujni vjetar pokidao dio fasade u Sarajevu

Ovo je moglo biti kobno po nekoga: (VIDEO)

"Intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nesreće su moguće na velikom području, i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uslovima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete date od vaših državnih tijela u bilo kojim uslovima i budite spremni na vanredne mjere", zvanično je objašnjenje crvenog upozorenja na sajtu meteoalarm.eu.

U Banjoj Luci vjetar uništio krov osnovne škole i obarao stabla

Olujni vjetar puše u cijeloj Bosni i Hercegovini. Zbog toga je na jednoj banjalučkoj školi pričinjena materijalna šteta, piše portal Alternativne televizije. Osnovna škola Milan Rakić je ostala bez krova. Vjetar je odnio limove sa krovne konstrukcije. U Kozarskoj ulici u Banjoj Luci je vjetar oborio stablo.

Posebno alarmantno će biti u Hercegovini gdje se očekuje između 40 i 60, lokalno oko 80 litara padavina po metru kvadratnom, a u zapadnim područjima Bosne između 20 i 40 litara.

Očekuju se i udari južnog vjetra brzine između 50 i 70, lokalno i do 80 kilometara na sat.

Prognoza / Nedim Sladić: Kada možemo očekivati prestanak olujnog vjetra u BiH?

Meteorolog amater Nedim Sladić je ukazao kada se može očekivati prestanak jakog vjetra koji puše u cijeloj Bosni i Hercegovini.

"Poštujte upozorenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda i Hidrometeorološkog zavoda RS. Južina neće biti nimalo prijatna. U nedjelju krajem dana vejtar slabi i okreće na četvrti kvadrant, zapadnjak i sjeverozapadnjak", napisao je Sladić na svom Facebook profilu.

U galeriji našeg fotoreportera Admira Kuburovića pogledajte kako je kišno Sarajevo danas izgledalo:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije