Uoči Skupštine KS: Ima li Četvorka većinu za određivanje datuma smjene Vlade

0
Radiosarajevo.ba
Uoči Skupštine KS: Ima li Četvorka većinu za određivanje datuma smjene Vlade

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik zakazao je za srijedu održavanje 30. radne sjednice Skupštine, u Domu mladih Kulturno-sportskog centra Skenderija.

Obzirom na to da se radi o zatvorenom prostoru u kojem će boraviti više od 30 ljudi, održavanje sjednica i radnih tijela Skupštine KS dozvoljeno je u skladu s Naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS od 21. oktobra.

"Krizni štab je tog dana donio Naredbu kojom se iz tačke 1. ranije donesene Naredbe, od 12. oktobra 2020., a kojom je utvrđeno da u zatvorenom prostoru nije dozvoljeno okupljanje više od 30 ljudi, izuzima održavanje sjednica i radnih tijela Skupštine KS", objasnio je Čelik.

Jedna od tačaka Dnevnog reda odnosi se i na utvrđivanje datuma održavanja sjednice Skupštine Kantona Sarajevo u vezi prijedloga za glasanje o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo.

Još uvijek je nepoznato hoće li zastupnici stranaka Četvorke (NiP, NS, SDP, NBL, nezavisni) imati minimalnih 18 ruku za zakazivanje datuma sjednice na kojoj će aktuelnoj Vladi KS biti izglasano nepovjerenje.

Na papiru, Četvorka ima 19 ruku nakon što su Aljoša Čampara i Admela Hodžić istupili iz SDA, a moguće je čak da se novoj skupštinskoj većini, kao 20. glas, priključi i Bilsena Šahman iz SBB-a.

No, sporno je prisustvo sjednici troje zastupnika. Prvi je Elvedin Okerić (NiP) koji je pozitivan na koronavirus i trebalo bi da još nekoliko dana provede u izolaciji pa sigurno neće prisustvovati sutrašnjoj sjednici Skupštine KS.

Pojavile su se informacije i da Jasna Duraković (SDP) ne može prisustvovati sjednice zbog "privatnih razloga", te da je Neira Dizdarević (NS) pozitivna na koronavirus, što bi značilo da Četvorka ima (nedovoljnih) 16 ili 17 ruku. Ipak, Dizdarević je objavila da je negativna na Covid-19 te da će prisustvovati sjednici.

Tu nije kraj rašomonijadi u sarajevskoj kantonalnoj Skupštini. Nezavisni zastupnik Damir Nikšić objavio je da se članovi koalicije SDA-DF-SBB kroz Zakonodavno-pravnu komisiju pokušavaju spriječiti izglasavanje nepovjerenja Vladi KS.

"Insistiraju na sutrašnjoj sjednici u Domu mladih, a nisu se pojavili na sjednici Zakonodavno-pravne komisije da u sklopu tačke 9. dnevnog reda utvrde datum održavanja sjednice SKS u vezi prijedloga za glasanje o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo. Strašna bahatost, opasan nehat ili pak svjesno blokiranje rada institucija. Dević (op. Mahir Dević, SDA) toliko insistira na mišljenju te komisije po svakoj mogućoj stavci, prijedlogu, inicijativi, zaključku. Ako ste pratili vidjeli ste da on praktično ne dozvoljava da se skupština izjasni o bilo čemu bez mišljenja ove komisije", napisao je Nikšić.

To nije sve: Nikšić u svojoj objavi najavljuje da bi Četvorka mogla bojkotovati sutrašnju sjednicu, nakon što su još neki članovi nove skupštine većine neformalno najavili da "neće žuriti" s izglasavanje nepovjerenja Vladi KS.

"Ako oni sami sebe bojkotuju, svoje sjednice, svojih komisija u kojima su oni većina, a bez čijeg mišljenja, sudeći po Deviću, Skupština ne može ništa odlučiti, tj. izglasati, onda zašto mi ne bi bojkotovali predsjedavajućeg, SDA i njihovu sutrašnju nepripremljenu sjednicu skupštine u kojoj smo mi većina", poručio je Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije