UNSA: Presuda Karadžić jasna poruka da nema nekažnjivosti za progone i genocid

Radiosarajevo.ba
UNSA: Presuda Karadžić jasna poruka da nema nekažnjivosti za progone i genocid
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Predstavnici Univerziteta u Sarajevu danas izrečenu pravomoćnu presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nazvali su očekivanom imajući u vidu razmjere počinjenih zločina u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini.

Radovan Karadžić dobio DOŽIVOTNU KAZNU ZATVORA!

Kako su u saopćenju napomenuli, ovakvom presudom poslana je jasna poruka da niko ne može činiti zločine, progone, ubistva i genocid, a da za to ne bude kažnjen.

Ova presuda, smatraju, ujedno je i upozorenje svima koji negiraju najteže oblike zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, uključujući i genocid, kao i onima koji glorificiraju počinitelje takvih djela da međunarodna zajednica ne tolerira zločine.

"Činjenica da su tokom vođenja ovoga postupka izneseno više od 11.000 dokaza, uz nekoliko stotina svjedoka, dovoljno govori o složenosti samog postupka, koji je započeo optužnicom od 24. jula 1995. godine" istaknuli su iz Univerziteta.

Stava su da je drugostepeno vijeće ovom presudom pokazalo svjetskoj javnosti što znači voditi se pravnim činjenicama i donositi presude u skladu s međunarodnim pravom.

Izrazili su nadu da će ova presuda konačno donijeti barem djelomični smiraj porodicama žrtava, a da će bh. društvu vratiti povjerenje u pravo i pravdu, te biti preduvjet za ubrzanje procesa pomirenja, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu.

Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije