Univerziteti ove godine pokreću softver za prepoznavanje plagiranih radova

N. K.
Univerziteti ove godine pokreću softver za prepoznavanje plagiranih radova
Pixabay / Ilustracija
Prepisivanje seminarskih, diplomskih, master, magistarskih i doktorskih radova na bh. univerzitetima uskoro bi trebala postati prošlost jer je, kako saznajemo, pokrenuta nabavka softvera putem kojeg će biti provjeravani stručni radovi.

U toku je realizacija projekta nabavke specijalnog programa za detekciju plagijata u naučnim radovima koji se provodi na Univerzitetu u Sarajevu u sklopu Erasmus plus projekta "Unapređenje istraživačkih potencijala u visokom obrazovanju u cilju daljeg razvoja regiona Zapadnog Balkana”.

"Nabavka ovoga programa predstavlja važan iskorak u sistemskom rješavanju problema plagiranja naučnih radova, a prvenstvena namjena ovoga softvera jeste analiziranje doktorskih i drugih naučnih radova. Također, vjerujemo da ćemo na ovaj način itekako utjecati na studente da vode računa o elementima koje iznose u svojim radovima, te da će se uveliko smanjiti dosadašnji pristup izrade kako seminarskih, tako i diplomskih radova“, mišljenja je prof. dr. Senada Kalabušić, koordinatorica UNSA na ovom projektu.

Prema njenim riječima, pomoću ovoga softvera na godišnjem nivou moći će se provjeriti do 600 naučnih radova, a ugovor će biti potpisan na tri godine.

"Sve članice Univerziteta u Sarajevu moći će koristiti ovaj softver koji radi na principu provjere originalnosti dostavljenih dokumenata kandidata s naučnim radovima objavljenim u mnogobrojnim međunarodnim naučnim časopisima arhiviranim u elektronskoj bazi ovoga softvera. Veoma važno jeste to, što se ova baza svakodnevno ažurira, tako da je mogućnost plagiranja nečijih ideja, citata i teza minimalna“, ističe prof. dr. Kalabušić.

Također, kako smo saznali, i Univerzitet u Banjoj Luci pokrenuo je nabavku softvera koji će provjeravati originalnosti naučno-istraživačkih radova na ovoj bh. visokoškolskoj ustanovi.

"Nažalost, posljednjih godina dešavali su se slučajevi gdje su se pojavile ozbiljne sumnje da u pojedinim naučnim radovima postoje elementi koji se mogu nazvati plagijatom. Novo rukovodstvo Univerziteta u Banjoj Luci pokrenulo je postupak nabavke softvera koji vrši analizu naučnog rada i automatski otkriva plagirane citate“, kazala je prof. dr. Luka Kecman, prorektor za kadrovske i materijalne resurse Univerziteta u Banjoj Luci.

Već godinama banjalučki Univerzitet sve naučne radove arhivira u svojoj elektronskoj bazi kako bi prilikom izrade nove naučne teze provjerili da li je u pitanju originalan rad ili postoje elementi plagijata.

"Univerzitet u Banjoj Luci vrlo ozbiljno je pristupio rješavanju ove problematike i vjerujemo da će se projekt nabavke softvera završiti još u ovoj godini, kako bi u narednoj akademskoj godini ovaj softver uveliko bio u funkciji“, dodaje prorektor Banjalučkog univerziteta prof. dr. Luka Kecman.

Ako analiziramo internet oglase u Bosni i Hercegovini, možemo doći do zaključka da se seminarski i "naučni“ radovi nude po veoma niskim cijenama.

Koliko je razvijena ilegalno tržište stručnih radova najbolje potvrđuje jedan od internet oglasa, putem kojeg se traže čak saradnici za pisanje diplomskih, master i magistarskih radova.

Naši sagovornici ističu da je plagijatorstvo moralni problem, te da svi oni koji na ovaj način steknu titulu treba da se zapitaju koliko je zaslužuju.

Bosna i Hercegovina ima oko 110.000 studenata, podaci su državne agencije za statistiku. S populacijom od 3.6 miliona, naša zemlja ima najveći broj institucija za visoko obrazovanje – deset državnih i 37 privatnih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije