Univerziteti u BiH: Sve manje brucoša, najzanimljivije društvene nauke

N. K.
Univerziteti u BiH: Sve manje brucoša, najzanimljivije društvene nauke
Arhiv / Univerzitet u Sarajevu

Studijska 2017/2018. godina na univerzitetima u BiH počela je u ponedjeljak 9. oktobra, a prema informacijama do kojih smo došli, svršeni srednjoškolci u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru većinom su se opredjeljili za studiranje na fakultetima Grupacije društvenih i humanističkih nauka.

Pravni_fakultet_UNSA_RSA.JPG - undefined

Rektorat UNSA

"S obzirom na to da je Senat UNSA donio Odluku kojom se daje saglasnost na produženje drugog prijemnog roka za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija, te integriranog studija na Univerzitetu u Sarajevu u studijskoj 2017/2018. godini, još uvijek nemamo potpune podatke o broju upisanih studenata u prvu godinu prvog semestra, ali prema preliminarnim podacima do sada je popunjeno oko 60 posto mjesta za upis", rečeno nam je na UNSA.

Također, s ovog Univerziteta su za Radiosarajevo.ba kazali da će u ovoj studijskoj godini, ako ju upoređuju s prošlogodišnjom kada je upisano 5.302 studenta, biti upisano znatno manje srednoškolaca na prvu godinu fakulteta članica UNSA, što predstavlja tendeciju u padu broja upisanih na prve godine prvog ciklusa studija.

"Na Univerzitet u Banjoj Luci u akademskoj 2017/2018. upisao se 2216. student“, rekla nam je Slava Govedarica s UNIBL-a.

Rektorat_Univerzitet_Banja_Luka.jpg - undefined

Rektorat UNIBL-a

"U ovoj akademskoj godini najviše studenata je upisano na  Medicinskom fakultetu, njih 240, na Ekonomskom fakultetu je upisano 232, na Filozofskom 202, Prirodno-matematičkom 189, Elektrotehničkom 187, Pravnom 172 i Mašinskom 148“, dodala je ona.

Dalje navodi kako na Univerzitetu u Banjoj Luci, ako se posmatra ukupan broj studenata na pojedinima fakultetima na sve četiri godine, trenutnu ih najviše ima na Medicinskom gdje studiraju 2.003 studenta, zatim na Pravnom 1.864, Filozofskom 1.639, Prirodno-matematičkom 1.616, Ekonomskom 1.482, Filološkom 1.260 itd.

Pomoćnica Rektora za nastavu, studente i pravna pitanja sa Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Vesna Kazazić je za Radiosarajevo.ba kazala da nemaju ukupne podatke o broju studenata koji studiraju na ovom Sveučilištu, pošto još traje dekanski rok.

Sveuciliste_Mostar_Rektorat.jpg - undefined

Rektorat SVEMO-a

"Što se tiče broja upisanih studenata koji se upisuju prvi put na Sveučilište u Mostaru, u akademskoj 2017/2018. godini na svim ustrojbenim jedinicama upisano je 2297. studenta, rekla je Kazazić.

Dodala je da najviše studenata ima na Filozofskom fakultetu ( 459) i na Fakultetu Prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti (457).

Svršeni srednjoškolci, koji su od danas postali studenti, očigledno su se, kao i prethodnih godina, odlučili ponajviše da u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru studiraju na fakultetima Grupacije društvenih nauka i Grupacije humanističkih nauka, a također, kako su nam kazali sagovornici i ove godine je zabilježen pad ukupnog broja upisanih studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije