Univerzitet u Tuzli promovirao 26 doktora nauka

Fena
Univerzitet u Tuzli promovirao 26 doktora nauka
PrtScr / S promicije doktora nauka u Tuzli

U okviru 42. godišnjice Univerziteta u Tuzli danas je promovirano 26 doktora nauka. Oni su svojim doktorskim tezama dali nemjerljiv naučni diprinost u razvoju i pozicioniranju ovog Univerziteta visoko na ljestvici kvalitete obrazovanja u ovom dijelu BiH.

Na svečanoj promociji doktora nauka Univerziteta u Tuzli u svijet akademske zajednice ušla je doktorantica ekonomskih nauka Arijana Salkić. Kaže kako je svjesna važnosti kontinuiranog usavršavanja. Po završetku magistarskog studija, doktorski studij bio je prirodan slijed napredovanja.

"Svaki doktor nauka bi trebao da teži da se njegov naučni rad i rezultati njegovih istraživanja usklade s praksom. Znači, da se trudi da oni budu što više primjenjivi u praksi i ne ostanu mrtvo slovo na papiru", izjavila je Salkić.

Doktoranti Tuzlanskog univerziteta pravi su ambasadori nauke.

"Svi oni će doprinijeti da naš Univerzitet bude još jači. Oni treba da obrazuju naše buduće kadrove i sigurna sam da ćemo steći kvalitetne nastavnike u njima",  ističe Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

Najveći broj doktoranata, njih šest iznjedrio je Medicinski fakultet. Trenutno treći siklus pohađa 150 mladih ljekara što je i svojstveno ovoj profesiji koja zahtijeva cjeloživotno učenje i usavršavanje.

"Mi se trudimo da pružimo našim studentima trećeg ciklusa kvalitetna predavanja, kvalitetnu nastavu i da oni odbrane svoje doktorske disertacije iz kojih će izaći kvalitetne publikacije u visoko rangiranim časopisima ", navodi Selmira Brkić, dekan Medicinskog fakulteta.

Svojim obrazovanjem i stručnim usavršavanjem na trećem ciklusu studija i kroz svoje doktorske teze ovih 26 doktora nauka potvrdili su opravdanost postojanja Univerziteta u Tuzli kao naučno-istraživačke baze ove regije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije