Uništene ploče korištene za štampanje glasačkih listića za Opće izbore

Fena
Uništene ploče korištene za štampanje glasačkih listića za Opće izbore
Foto: Fena / U Banjoj Luci danas su uništene štamparske ploče koje su korištene za štampanje listića

U prostorijama grafičko-izdavačkog preduzeća “Atlantik BB” u Banjoj Luci danas su uništene štamparske ploče koje su korištene za štampanje listića, kao i maklature (škart) papira korištenog za štampanje glasačkih listića.

Uništavanje štamparskih ploča i škart papira izvršeno je nakon što je završen posao štampanja glasačkih listića za Opće izbore u Bosni i Hercegovini, koji će biti održani 7. oktobra.

Osim predstavnika Centralne izborne komisije BiH (CIK), tom događaju su prisustvovali i akreditovani posmatrači njihovog rada.

Štampanje glasačkih listića za više od 3,3 miliona birača koji imaju pravo glasa na Općim izborima u BiH 7. oktobra počelo je još u august.

Iz Centralne izborne komisije BiH tada je saopćeno da će se štampat oko 14 miliona glasačkih listića (četiri glasačka listića po biraču za četiri nivoa vlasti po entitetu).

Posao štampanja u vrijednosti od 1.160.500,77 KM je dobila grupa ponuđača predvođena kompanijom „Atlantik BB“ d.o.o. Banja Luka (NIGD „Dnevne nezavisne novine”, "Grafomark",  "Atlantik" i Javno preduzeće „Službeni glasnik Republike Srpske“), kao jedini ponuđač.

"Proces štampanja i pakovanja glasačkih listića je najzaštićeniji segment izbornog procesa i odvija se pod kontrolom Centralne izborne komisije BiH i video nadzorom, a sam glasački listić osim vodenog žiga sadrži i druge sisteme zaštite koji garantuju potpunu zaštitu procesa", saopćeno je ranije iz Centralne izborne komisije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije