Uništavanjem 1.800 tona municije u BiH dat doprinos stabilnosti regiona

Anadolija
Uništavanjem 1.800 tona municije u BiH dat doprinos stabilnosti regiona
U sklopu projekta EXPLODE, koji je realizovan uz podršku Evropske unije, u BiH je od 2013. godine uspješno uništeno 1.800 tona zaostale i nesigurne municije i eksplozivnih sredstava.

Prema riječima Marine Pendeš, ministrice odbrane BiH njegovom realizacijom značajno podgnut stepen stabilnost u BiH i regionu.

U Domu Oružanih snaga BiH danas je upriličeno svečano zatvaranje projekta, kojem su prisustvovali ministrica Pendeš, Melvin Asin, šef kooperacija Delegacije Evropske unije u BiH, Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH, te ambasadori zemalja članica Evropske unije i predstavnici EUFOR-a.

“EXPLODE je jako bitan projekat za BiH, ali i region. Zahvaljujući njegovoj implementaciji mislim da smo u potpunosti podigli na značajno višu razinu stupanj sigurnosti i stabilnosti u ovom dijelu Evrope. Želim se zahvaliti Evropskoj uniji koja je izdvojila značajna sredstva, kako bi smo u posljednjih nekoliko godina uništili nestabilnu municiju i minsko-eksplozivna sredstva. Iako nismo u potpunosti završili projekat nastavljamo ga kroz EXPLODE + i EXPLODE II, ali smo značajna sredstva uništili, a prvenstveno tu mislim na municiju punjenu bijelim fosforom, što je zbilja bio jedan jako značajan projekat“, rekla je Pendeš.

Dodala je da se kroz projekat edukovao značajan broj pripadnika Oružanih snaga BiH, te da su usvojena odgovarajuća dokumenta pomoću kojih će se u budućnosti lakše voditi životni ciklus municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Također, su značajno obnovljena perspektivna skladišta Oružanih snaga BiH.

“Očekujem da će sljedeći projekat za koji će Evropska unija izdvojiti 2,9 miliona eura okončati sve probleme koji se tiču viškova nestabilne municije, ali i minsko-eksplozivnih sredstava“, istakla je Pendeš.

Šef kooperacija Delegacije Evropske unije u BiH Asin rekao je kako su se danas okupili kako bi BiH bila sigurna i bezbjedna zemlja.

“Kroz ovaj projekat pomogli smo da se uništi oko 1.800 tona viška municije, a u isto vrijeme su 72 skladišta opremljena tako da se u njima sigurno može skladištiti municija. Takva skladišta bitna su ne samo za Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage, nego i za stanovništvo i lokalne zajednice u njihovoj blizini. Projekat je realizovan uz sjajnu saradnju mnogo domaćih i međunarodnih partnera. Želio bih posebno istaći UNDP i EUFOR i najaviti nastavak ovog projekta drugom faza do kraja 2018. godine, kako bi BiH bila još bezbjednija“, zaključio je Asin.

Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, koji je vodio realizaciju projekta, naglasila je da je krajnji cilj uništavanje 17.000 tona viškova municije i obezbjeđivanje životnog ciklusa municije u budućnosti.

“Prvi cilj je smanjiti količine viškova municije, koja je nestabilna i nesigurna. Do sada projekat je donio veliki napredak u tom pravcu, jer je uništeno preko 1.800 tona municije. U 2013. godini sa kapacitetima koji su bili ovdje procijenjeno je da će za realizaciju projekta biti potrebno između 12 i 15 godina. Sada sa zadovoljstvom možemo reći da sa ovom dinamikom za privođenje projekta kraju trebati još dvije ili tri godine. Osim uništenja cilj je izgradnja kapaciteta za skladištenje, uništavanje i upravljanje životnim ciklusom municije. Preko 200 pripadnika Oružanih snaga prošlo je kroz obuku, tako da su njihovi kapacitet i sposobnosti uveliko povećani, a tiču se od samog rješavanja viškova municije do upravljanja“, kazala je Sinanoglu.

Projekat EXPLODE (Explosive Ordnance and Remnants of War Destruction) je pokrenut 2013. godine sa ciljem uništavanja eksplozivnih ubojitih sredstava i zaostataka rata radi unapređenja sigurnosti građana BiH.

Tada je utvrđeno da se u skladištima u BiH nalazilo 17.000 tona viškova municije. Projekat EXPLODE ukupne vrijednosti od 4.604.830 eura je finansirala Evropska unija, a provodili su ga Ministarstvo odbrane BiH i Razvojni program Ujedinjenih nacija.

Do sada je uništeno preko 1.800 tona municije, a u drugoj fazi planirano je da uništi dodatnih oko 4.000 tona. Nakon realizacije druge faze preostali višak municije biće uskladišten, dio možda prodat, a nastaviće se i proces uništavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije