UniCredit banka će izvršiti nalog Porezne uprave u vezi s računima Aluminija

Radiosarajevo.ba
UniCredit banka će izvršiti nalog Porezne uprave u vezi s računima Aluminija
Foto: Arhiv / Aluminij

Nakon što je slučaj "Aluminij" posvađao federalnu i državnu poreznu instituciju u Bosni i Hercegovini, a nalog Porezne uprave Federacije BiH da se blokira račun mostarskog kombinata još nije reliziran, rješenje se, ipak, nazire.

 Piše: Faruk Vele

Kako saznaje Radiosarajevo.ba, nakon što su najprije odbili nalog Porezne uprave FBiH pravdajući to ranijom Odlukom Vlade FBiH o konsolidaciji "Aluminija" kojoj su rokovi prošli i koja se uopće ne odnosi na poreze koje traži PU (!), UniCredit banka je danas obavijestila nadležne organe da će postupiti po njihovom rješenju.

To je za naš portal potvrdio Šerif Isović, direktor Porezne uprave Federacije BiH.

"Prema našim saznanjima, "Aluminij" ima pravo na povrat PDV-a u iznosu od devet miliona KM, dok je njihov dug prema Poreznoj upravi FBiH oko 14 miliona KM. Naš je cilj bio da se taj povrat PDV-a usmjeri na račune javih prihoda koje oni duguju prema Poreznoj upravi.  Po našem prvom zahtjevu banka nije postupila. Danas smo obaviješteni od banke da će postupiti po našem rješenju i da će izvršiti realizaciju rješenja koja smo mi dostavili UnCredit banci", kazao je Isović za Radiosarajevo.ba.

Šerif Isović - undefinedŠerif Isović

Naime, kako je ranije javila Al Jazzeera Balkans, Uprava za indirektno oporezivanje BiH odbija saradnju s federalnom poreznom upravom koja nastoji naplatiti dugove "Aluminija" temeljem poreza i doprinosa.

Nadalje, na naše pitanje da li je ovo znak da su u Mostaru, ipak, poslušali njihove naloge, Isović kaže:

"Vidjet ćemo da li je u međuvremenu bilo pražnjenja sa računa. Mi ćemo izvršiti kontrolu", kazao je Isović, dodajući da će kontrole biti izvšene i u nekim drugim slučajevima, a ne samo u slučaju "Aluminija".

Upitan da li ima indicija da se u cijeli slučaj umiješala politika, Isović dodaje kako ne zna da li se dogodilo takvo što.

"Na nas nije bilo utjecaja politike, mi smo izvršavali svoje zadatke u skladu sa zakonom. Iznenađenje jeste da prvi put jedna banka nije realizirala naše naloge i rješenja", zaključio je Isović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije