Umro Drago Josipović osuđenik za masakr u Ahmićima

Radiosarajevo.ba
Umro Drago Josipović osuđenik za masakr u Ahmićima
Foto: Screenshot / Drago Josipović

Drago Josipović, haški osuđenik koji je zbog zločina u Ahmićima osuđen na 12 godina zatvora, umro je jučer u Hrvatskoj bolnici „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Bili.

Smrtovnica - Drago Josipović - undefined

Foto: Screenshot: Smrtovnica - Drago Josipović

Podsjećamo, Josipovića je Haški sud proglasio krivim i osudio najprije na 15 godina zatvora, a zatim mu je žalbeno vijeće smanjilo kaznu na 12 godina zatvora, jer je direktno učestvovao u napadu na Ahmiće.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije iz Haaga presudio je kako je masakr u Ahmićima predstavljao zločin protiv čovječnosti.

Četvrta bojna Vojne policije HVO-a i Jockeri, jedinica za posebne namjene Vojne policije pod zapovijedanjem Vlade Ćosića, Ante Furundžije i Paška Ljubičića operativno je izvela pokolj u Ahmićima.

Akcija je bila dio ofanzive postrojbi HVO-a kojima je cilj bio zavladati širim područjem u Lašvanskoj dolini i cestom koja povezuje Travnik, Vitez i Busovaču, kako bi se uspostavilo etnički čisto područje koje bi kontrolirale hrvatske snage.

Josipović je u aprilu 2002.godine prebačen Španiju na izdržavanje kazne, a u februaru 2009. godine godine je prijevremeno pušten na slobodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije