Umro dr. Fikret Hadžić: Odlazak profesora nenadoknadiv gubitak za bh. društvo

Radiosarajevo.ba
Umro dr. Fikret Hadžić: Odlazak profesora nenadoknadiv gubitak za bh. društvo
Fikret Hadžić, profesor na Ekonomskom fakultetu Sarajevo i član Upravnog odbora Fondacije za unapređenje obrazovanja i kulture “Izvor nade“ , umro je u 59. godini.

Povodom smrti uglednog profesora i Člana UO ove fondacije, oglasili su se iz "Izvora nade" čije saopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Njegovim odlaskom smo ostali smo bez velikog čovjeka, iskrenog prijatelja i vjernika, vrsnog stručnjaka koji je svojim ljudskim i intelektualnim kapacitetima bio uzor i podrška brojnim generacijama studenata, postidiplomaca, doktoranata, poslovnih ljudi, pojedincima, ne samo intelektualno već često i materijalno... Iskreno i stručno je savjetovao i brojne menadžere, pomagao mnogim, znanim i neznanim. Svojim idejama i znanjem je bio daleko ispred drugih, a njegovim znanjem su se mnogi oplemenili i okoristili, posebno magistranti i doktoranti kojima je uvijek bio na usluzi i spreman pomoći u njihovim istraživanjima.

Tokom svog života utemeljio je brojne univerzitetske predmete, napisao knjige, članke i studije kako iz područja Bankarstva, tako i iz područja Islamskog bankarstva i finansija. Osmislio je i rukovodio smjerom za Islamsko bankarstvo i finansije na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, osnovao je Centar za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije, kao i Evropsko udruženje za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije. Bio je priznat kao vrhunski ekspert iz navedenih područja kako u Bosni i Hercegovini tako i širom svijeta. Odlazak prof. dr. Fikreta Hadžića predstavlja nenadoknadivi gubitak za cijelo bosanskohercegovačko društvo koji će se osjećati još dugo godina, ne samo u području ekonomije već i u mnogim drugim segmentima društva.

Nesebično se zalagao za unapređenje sveukupnog ekonomskog ali i društvenog ambijenta u Bosni i Hercegovini kroz brojne studije, projekte, istraživanja. Bio je istinski patriota, zaljubljenik u Bosnu i Hercegovinu i njen narod kojeg je nesebično volio i cijenio. Njegova borba na putu dobra, pravde, istine, napretka je trajala do zadnjeg dana njegovog života. Svojim decenijskim predanim radom u brojnim područjima društvenog života je zaslužio našu iskrenu i trajnu zahvalu a bosanskohercegovačko društvo zadužio da u tom pravcu nastavimo".

Dženaza prof. dr. Fikretu Hadžiću će se obaviti u subotu, 21. jula, u17.15 sati u Haremu Begove džamije, a ukop obaviti na mezarju Alifakovac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije