Ulaganjem u energetsku efikasnost možemo otvoriti do 5.000 radnih mjesta

K. S.
Ulaganjem u energetsku efikasnost možemo otvoriti do 5.000 radnih mjesta
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Peter Duffy

Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini ima potencijal od oko pet milijardi maraka, a ulaganjem 100 miliona KM godišnje u mjere energetske efikasnosti, otvorilo bi se 4.900 radnih mjesta i BDP naše zemlje povećavao bi se 1 posto svake godine, ocijenjeno je na današnjoj konferenciji o obligacionim šemama za energetsku efikasnost" u organizaciji USAID-a.

Ako bi BiH primjerice ulagala 100 miliona KM godišnje u energetski sektor, potrošnja energije smanjila bi se za prosječnu potrošnju 17.000 domaćinstava, dok bi smanjenje emisije CO2 približno iznosilo emisiji 19.000 motornih vozila.

Direktor USAID misije u BiH Peter Duffy pojasnio je da Bosna i Hercegovina godišnje troši pet puta više energije kako bi proizvela isti iznos BDP-a kao neka europska zemlja.

“Moramo unaprijediti energetsku efikasnost u BiH kako bi stimulirali ekonomski rast, ali i da bi imali čišći zrak nego što ga imamo danas. Za ovaj poduhvat bit će potrebne velike investicije”, ocijenio je Duffy.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač pojašnjava da iako zvuče čudno, obligacione šeme su sistem koji prenosi obaveze za energetsku efikasnost na dobavljače energenata.

Na konferenciji je ocijenjeno da bi BiH mogla više nego udovstručiti proizvodnju energije ako bude potencijala hidroelektrane, koristila obnovljive izvore energije, implementirala mjere energetske efikasnosti i izgradila više termoelektrana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije