UKC Tuzla: Zbog širenja gripe do daljnjeg zabranjene posjete pacijentima

Anadolija
UKC Tuzla: Zbog širenja gripe do daljnjeg zabranjene posjete pacijentima
Arhiv / U UKC-u Tuzla hospitalizovano 18 osoba
Zbog nestabilne epidemiološke situacije na području Tuzlanskog kantona vezane uz pojavu sezonske gripe, Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla do daljenjeg obustavlja posjete bolesnicima.
"Molimo građane za razumijevanje i saradnju, kao i da se pridržavaju mjera prevencije u cilju smanjenja obolijevanja od gripa", poručili su iz Press službe UKC-a Tuzla. 

Proteklih dana u UKC-u Tuzla zbog gripe je preminulo pet osoba, a posljednja preminula je starija žena koja je primljena među prvim pacijentima sa simptomima gripe, uz koju je imala i pet drugih oboljenja.

Između ostalih, prošle je sedmice preminula i djevojka kod koje je bio izolovan virus H1N1, poznatiji kao svinjska gripa. Sve osobe osim gripe bolovale su i od drugih bolesti.

S ciljem zaštite od zaraze gripom, ljekari savjetuju često pranje ruku, provjetravanje prostorija, izbjegavanje većih javnih skupova, boravak u prostorijama gdje se nalaze oboljeli od gripe, jačanje imuniteta itd. Ovi se savjeti posebno odnose na tzv. ugrožene kategorije, među kojima su djeca, starije osobe, trudnice i hronični bolesnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije