UKC Tuzla trudnicama omogućio da vide postupak od prijema do porođaja

Fena
UKC Tuzla trudnicama omogućio da vide postupak od prijema do porođaja
Polaznice škole za trudnice povodom Dana Klinike za ginekologiju i akušertvo UKC-a Tuzla imale su priliku da vide kako izgleda cijeli postupak od prijema do porođaja kako bi otklonile strah od nepoznatog koji svaki porođaj sa sobom nosi.

Načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla prof. dr. Dženita Ljuca izjavila je da ulaskom u porodilište i razgovorom sa sestrama i ljekarima strahovi trudnica postepeno nestaju.

Dodala je da su za trudnice pripremili i simulaciju porođaja te da će u i budućnosti poklanjati pažnju osavremenjivanju rada porodilišta.

Medicinska direktorica UKC-a Tuzla prof.dr. Fahrija Skokić rekla je da je potrebno provoditi što više takvih aktivnosti radi podizanja svijesti o zdravstvenoj zaštiti i majke i djece.

Predsjednica UO UKC-a Tuzla doc.dr. Munevera Bećarević navela je da im je namjera napraviti sponu između primarnog, sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite kako bi se približili prirodi i borili protiv bijele kuge.

Šefica odjeljenja patologije trudnoće GAK UKC Tuzla prim. dr. Ferida Radončić istakla je da nastoje smanjiti broj porođaja carskim rezom i objasne trudnicama da je prirodni porođaj najsigurniji i najbolji i za majku i za bebu.

Kako bi podigli nivo zdravstvene zaštite anesteziolozi Klinike nedavno su prošli edukaciju lokoregionalne anestezije u akušerstvu koje se već danas rade rutinski. Osim epiduralne anestezije prilikom prirodnog porođanja, uvedena je i spinalna anestezija kod carskog reza s tim da obije moraju biti indicirane od akušera i anesteziologa.

Tuzlansko porodilište kao najveće u BiH već je dugo godina prijatelj djece. U narednom periodu žele postati i prijatelj majki što će podrazumijevati dodatne benefite koji će porodiljama olakšati boravak, što je od posebnog značaja za prve dane života bebe jer i majka se rađa rođenjem djeteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije